Folytatódnak a tűzszüneti tárgyalások a gázai háború lezárásáról és további túszok cseréjéről Kairóban

Médiajelentések szerint a kairói tárgyalófeleknek nem sikerült megegyezniük a gázai háború lezárásáról és további túszok cseréjéről, de az Egyesült Államok, Izrael, Katar és Egyiptom magas rangú képviselői megállapodtak a tárgyalások folytatásáról – közölte egy meg nem nevezett egyiptomi tisztviselő szerdán.
Egy lehetséges megállapodás részeként a még mindig a Gázai övezetben fogva tartott túszokat több szakaszban cserélnék ki Izraelben fogva tartott palesztinokra.

Az Egyiptom, Katar és az Egyesült Államok által tető alá hozott ideiglenes tűzszünet során tavaly novemberben 105 túszt engedtek szabadon 240 palesztin fogolyért cserébe. Jelenleg 134 embert tart még fogva a Hamász, de Izrael becslései szerint közülük legalább harmincan már nincsenek életben.

Hamász-források szerint a szervezet nem küldött képviselőt a kairói tárgyalásokra. Iszmail Haníje, a Hamász vezetője Katarban találkozott Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszterrel.
„Minden megállapodásnak garantálnia kell a tűzszünetet, a megszálló hadsereg kivonulását a Gázai övezetből és egy komoly fogolycsere-megállapodás megkötését”– idézte Haníjét a terrorszervezet közleménye.

A Hamász fegyveresei tavaly október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, ahol mintegy 1200 embert megöltek, háromezret megsebesítettek és további nagyjából 250 embert elraboltak és az övezetbe hurcoltak.

Válaszul az izraeli kormány háborút indított a terrorszervezet ellen a Gázai övezetben, és megfogadta, hogy eltörli a Hamászt a Föld színéről.

(mti)

2024, febr, 14