A hadsereg folytatja az előrenyomulást Rafah felé

Az izraeli hadsereg (IDF) a gázai Han-Juniszban elért katonai sikerei lehetővé teszik az egyiptomi határon található Rafah felé történő előrenyomulást – jelentette be az izraeli védelmi miniszter csütörtökön.

Teljesítjük Han Junisz-i küldetésünket, eljutunk Rafah-ba is, ahol szintén megsemmisítjük a terroristákat – szögezte le Joav Galant.

Mindeközben helyszíni beszámolók szerint tovább folynak a harcok Han Juniszban és térségében, illetve ismét összecsapásokat jelentettek az övezet északi részéből is.

Han Juniszban élők a sajtónak azt mondták, az IDF a levegőből, a szárazföldről és a tenger felől is támadja a várost.

Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió azt közölte, Gázából csütörtökön rakétákkal és aknavetőkkel lőtték Izrael déli részét.

Az IDF egy hete indított offenzívát az övezet déli része legnagyobb városának számító Han Junisz ellen, ahol állítása szerint a harcok során sikeresen felszámolta az övezetet irányító Hamasz terrorszervezet csoportjait.

A Gázai övezet 2,3 millió lakosának több mint fele menekült a harcok elől Rafah és környékére, ahol rengetegen sátrakban élnek.

Ugyanakkor folynak a tűzszünetet célzó tárgyalások a felek között, katari és egyiptomi közvetítők pedig azt remélik, a Hamasz kedvező választ ad majd a múlt héten izraeli és amerikai tisztségviselők által kidolgozott ajánlatra.

Egy palesztin tisztségviselő a sajtónak azt mondta, a tervezett tűzszünet első szakasza 40 napig tartana, ez alatt a Hamasz elengedné az október óta fogva tartott izraeli túszokat, egy későbbi szakaszban pedig visszaadná a meghalt túszok és izraeli katonák holttesteit.

A Hamasz csütörtökön mindössze annyit közölt, tanulmányozza a javaslatot.

Ugyancsak csütörtökön palesztin biztonsági források azt közölték, hogy az izraeli hadsereg 114, a Gázai övezetben elfogott palesztint adott át palesztin hatóságoknak az övezet déli részén lévő, izraeli ellenőrzés alá tartozó Kerem Salom-i határátkelőnél.

(mti)

2024, febr, 02