Háromezerötszáz holokauszt-túlélő él Magyarországon

A Statista.com összegyűjtötte, hogy hány Holokauszt-túlélő él még ma is a világban, s ők mely országokban élnek, illetve milyen a demográfiai összetételük. Az adatok szerint a túlélők közel fele ma Izraelben él.

Az Izraelben élők száma 119 300, ők a világ számos helyéről érkeztek a zsidó államba: többségük a korábbi Szovjetunióban és az olyan észak-afrikai országokban született, mint Líbia, Marokkó, Algéria és Tunézia. Igaz, az Egyesült Államokban és Kanadában még több, a Szovjetunióból oda vándorolt zsidó van, szám szerint 44 200 (72,6 százalékos az arány). Összességében Izrael, az Egyesült Államok, Franciaország, Oroszország és Németország fogadta be a legtöbb túlélőt.

A még élő magyar holokauszttúlélők száma 3500. Ez az összes nyilvántartott 1,4 százaléka.

A Conference Claim becslése szerint a túlélők száma mintegy 10 százalékkal meghaladhatja a náluk nyilvántartottakét, ugyanis bár komoly erőfeszítéseket tettek és tesznek, de nem sikerült mindenkit elérniük.

A túlélők zöme 1933 és 1942 között született, akik kis-, illetve fiatal gyerekek voltak a II. világháború 1945-ös lezárultakor.

A túlélők száma gyorsan csökken, hiszen többségük idős ember, 20 százalékuk 90 év fölötti, átlagéletkoruk jelenleg 86 év.

A legidősebb közülük 112 éves. A túlélők 60 százaléka nő, és 39 százaléka férfi.
Túlnyomó többségük – 96 százalékuk – gyerekként élte át a holokausztot, a világháború végén átlagéletkoruk hét év volt.

Infographic: Where Do Holocaust Survivors Live? | Statista

(hklikk)

2024, jan, 28