Belgiumban és Franciaországban is meredeken emelkedett az antiszemita cselekmények száma

Belgiumban meredeken emelkedett az antiszemita incidensek száma a Hamász Izrael elleni október 7-i terrortámadáas óta – állapította meg a belga diszkriminációellenes hatóság (Unia) csütörtökön közzétett felmérésében.

Tavaly október és december eleje közötti két hónapban a hatóság 91 antiszemita cselekményre figyelmeztető bejelentést kapott, miközben átlagban havonta négy vagy öt ilyen jellegű felhívás érkezik az Uniához. A bejelentett esetek főként online gyűlöletbeszéddel kapcsolatos incidensek voltak, a hatóság emellett kilenc esetben vette fel a kapcsolatot az ügyészséggel és a rendőrséggel fizikai bántalmazás és rongálás miatt.

Az elmúlt 5 évben kezelt, antiszemitizmussal kapcsolatos ügyek 85 százaléka online térben történt gyűlöletbeszédet és 10 százaléka gyűlöletbűncselekményt érintett. Az esetek valamivel több mint fele a flamand régióban történt, kétségtelenül a jelentős antwerpeni zsidó közösség jelenléte miatt – mutatott rá a felmérés.

Jelentésében az Unia több ajánlást is megfogalmazott az antiszemitizmus elleni fellépés megerősítésére. A hatóság szerint sürgősen javítani kell az antiszemita incidensek rendőrségi és ügyészségi nyilvántartását és jelentését. Emellett az antiszemitizmus elleni küzdelmet be kell építeni a rasszizmus elleni cselekvési tervekbe és az iskolai tantervekbe is. Az Unia javasolja továbbá az antiszemitizmus elleni megelőző és represszív intézkedések alapos vizsgálatát, valamint az antiszemita bűncselekmények áldozatainak nyújtott speciális támogatást és útmutatást.

Az mti híradása szerint egy év alatt négyszeresére emelkedett a Franciaországban regisztrált antiszemita cselekmények száma: tavaly 1676 incidens történt az előző évi 436-hoz képest – derül ki a franciaországi zsidó intézmények képviseleti tanácsnak (CRIF) jelentéséből, amely jelezte: az ugrásszerű növekedés kezdete október 7., a Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni terrortámadásának napja.

Soha korábban nem volt még ilyen magas ez a szám Franciaországban, ahol a legnagyobb zsidó közösség él Európában (mintegy 500 ezer fővel) – mondta csütörtökön az AFP hírügynökségnek Yonathan Arfi, a CRIF elnöke. Emlékeztetett arra, hogy az 1990-es években évente néhány tucat antiszemita cselekmény történt, néhány száz 2000 és 2022 között.
Tízből hat esetben (57,8 százalék) a tavaly regisztrált incidensek személyek elleni támadások voltak (fizikai erőszak, szóbeli fenyegetés vagy gesztus), nem pedig tulajdon elleni támadások – áll a jelentésben, amely a belügyminisztérium és a zsidó közösség védelmi szervezete által rögzített adatokra épül.
Ezek a számok azonban az antiszemita cselekményeknek csak “egy töredékét” tükrözik, vagyis azokat, amelyekről bejelentés érkezett a rendőrséghez – mutatott rá a CRIF.

Az esetek több mint 40 százaléka “fenyegető szavak és gesztusok” voltak. Eezeket főként a magánszférában (32 százalék) és közterületen (20,4 százalék) követték el, 7,5 százalékuk az interneten történt.

A CRIF számára egy másik aggasztó adat, hogy a cselekmények 12,7 százaléka iskolákban történt, mindenekelőtt középiskolákban.
“Egyre fiatalabbak az antiszemita cselekmények elkövetői. Az iskolák már nem a köztársaság szentélyei” – vélte a CRIF elnöke. “Hosszú idő óta először a fiatalabb generációk fogékonyabbak az antiszemita előítéletekre, mint az előző generációk” – hívta fel a figyelmet Yonathan Arfi, aki ennek okát három dologban jelölte meg: “az Izrael-gyűlöletben, az iszlamizmusban és az összeesküvés-elméletekben”.

A CRIF megállapította, hogy a Hamász által Izrael ellen október 7-én elkövetett, 1200 áldozatot követelő terrortámadás után “robbanásszerűen” (ezer százalékkal) nőtt az antiszemita cselekmények száma.
“Október 7. katalizátorként hatott a gyűlöletre, azáltal, hogy aktiválta a lappangó antiszemitizmust, és feloldotta a gátlásokat a cselekvéshez” – mondta Yonathan Arfi, aki szerint a lemészárolt izraeli civilek látványa indította el ezt a jelenséget.
“Október 7-e után láthattunk volna empátiahatást, de az ellenkezője történt” – mutatott rá a CRIF elnöke.

Az antiszemita cselekmények száma a nyári, havi körülbelül negyvenről októberben 563-ra, novemberben 504-re, decemberben pedig 175-re nőtt. Az év végi csökkenés “nehezen elemezhető” a CRIF elnöke számára, aki továbbra is óvatos: “Ott voltak az ünnepek, kétségtelenül csökkent az intenzitás, de még mindig messze vagyunk az október 7. előtti számoktól” – hangsúlyozta.

A CRIF elnöke szerint hiányzik “az antiszemitizmus társadalmi elítélése”. Emlékeztetett arra, hogy sokan hajlamosak elrejteni azt, ami zsidóként azonosíthatja őket, például egy mezuzát az ajtón, egy nevet a postaládán. Yonathan Arfi szerint mindennek az “a kockázata végső soron, hogy a zsidók láthatatlanná válnak a közéletben”. “Az antiszemitizmus olyan kérdés, amely túlmutat a zsidókon, és azokról a társadalmakról árul el valamit, amelyekben kialakul” – mondta.

(mti, Fotó: Jerusalem Post)

2024, jan, 25