Intenzívebbé váltak a harcok a libanoni határnál

Intenzívebbé váltak a libanoni síita Hezbollahhal folytatott harcok a libanoni határnál a Hamász elleni gázai háború. A rendőrség jelentése szerint számos becsapódást észleltek a libanoni határ közelében fekvő Kirjat Smóna városban. A város lakosságát kitelepítették, senki nem halt meg, de anyagi veszteségek keletkeztek.

Kirjat Smóna ellen több mint tíz lövedéket indítottak, melyek egy részét a Vaskupola légvédelmi rendszer visszaverte, de egy földet érő rakéta lerombolt egy lakást, egy másik rakéta pedig egy óvodában okozott károkat.
Tegnap reggel óta több hullámban több tucat rakétát indítottak el Libanonból Izrael felé, és a Hezbollah három támadó drónt robbantott fel a hármas libanoni-szíriai-izraeli határ térségében, a vitatott hovatartozású Dov-hegyen. Az izraeli légierő támadásokat hajtott végre a Hezbollah libanoni célpontjai ellen.

Egy Bint Dzsbeilben, dél-libanonban található épület elleni izraeli légicsapásban kedden hárman vesztették életüket, a Hezbollah fegyveres csoport tagja mellett annak testvére, egy libanoni származású ausztrál férfi, valamint annak libanoni felesége.

Az izraeli hadsereg közlése szerint egyik repülőgépe a Hezbollah egyik katonai léteítményére csapott le Libanonban a kérdéses légicsapással.
A katonai szóvivő beszámolója szerint a Gázai övezet északi részén, Gáza egyik negyedében öt alagútlejáratot és számos rakétaindító helyet találtak az izraeli erők, megütköztek az iszlamista fegyveresekkel, és felszámolták ellenállásukat.

Az izraeli hadsereg eközben elmélyíti a szárazföldi hadműveletet az övezet déli végén található Hán-Juniszban is, ahol a Hamász felügyelte gázai egészségügyi minisztérium szóvivője szerint húsz palesztin életét vesztette egy izraeli csapásban szerdán, az Al-Amal kórház közelében.
A Palesztin Vörös Félhold mentőszolgálat korábban arról számolt be, hogy több tucatnyian sérültek meg egy izraeli lövedék nyomán egy bérházban, a kórház környékén.

Az izraeli hadsereg elbocsájtott kötelékéből öt, a “Szfar Hamidbar” nevű egységhez tartozó katonát, akik októberben részt vettek palesztinok elleni támadásban Ciszjordániában – jelentette katonai forrásokból a Háárec című újság hírportálja.

Az októberi incidensben telepesek és katonák megtámadtak három palesztint a ciszjordániai Vadi al-Sik faluban. A palesztinok vallomása szerint kirabolták és megverték őket.
“A katonákat biztonsági okokból, incidensek, etikai problémák és fegyelemhiány miatt bocsátották el” – írta a katonai közlemény. A hadsereg a közelmúltban leállította, és azt fontolgatja, hogy véglegesen beszünteti a “Szfar Hamidbar” nevű, telepesekből álló egység hadműveleti tevékenységét, miután tagjaik több erőszakos támadásban vettek részt.

(mti, Fotó: CNN)

2023, dec, 28