Az Egyesült Államok alacsonyabb intenzitású katonai tevékenységet szeretne a Gázai övezetben

Az Egyesült Államok jelentős előrelépésnek tartja, hogy Izrael megnyitja a Kerem Salom határátkelőhelyet Gáza felé a humanitárius szállítmányok előtt – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője.

John Kirby egy sajtóbeszélgetésen tragikus és szívszaggató fejleménynek nevezte azt, hogy az izraeli művelet során három izraeli túsz is meghalt a Gázai övezetben. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az izraeli hadsereg vizsgálja az esetet, és mindenki szeretné a lehető legtöbb részletet megtudni a történtekről.

A Fehér Ház illetékese – Jake Sullivan, nemzetbiztonsági tanácsadó izraeli tárgyalásaira hivatkozva – arról is beszámolt, hogy általános egyetértés van arról, hogy fontos az átmenet a széleskörű katonai offenzíva felől egy jobban célzott, alacsonyabb intenzitású katonai tevékenység irányába. Ennek részleteiről, illetve a lehetséges időpontjáról a szóvivő nem beszélt, és megállapította, hogy az Egyesült Államok nem akarja megmondani az izraelieknek, hogy miként folytassák műveleteiket.

A Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora a Gázai övezet jövőjét illetően – részletek említése nélkül – elmondta, hogy a terület irányításának lehetőségeiről részletesen tárgyalt Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó Mahmud Abbasszal a Palesztin Hatóság vezetőjével pénteken, amelyen szóba került a hatóság szerepvállalása is. Ehhez ugyanakkor a Palesztin Hatóságnak is reformokra van szüksége, és hitelesebbé, elszámoltathatóbbá kell válnia – mondta az amerikai illetékes.

John Kirby rámutatott, hogy az Egyesült Államok azzal a feltételezéssel ad katonai támogatást bármely partnere számára, hogy azt “megfelelő módon, a megfelelő célpontok” ellen alkalmazza. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok Izraelt folytatódóan figyelmeztetni fogja, hogy a lehető legpontosabb és körültekintőbb módon folytassa katonai akcióit. A Fehér Ház vezető tisztségviselője úgy vélte, hogy az izraeli kormány már tett is lépéseket a polgári áldozatok számának mérséklése érdekében, az amerikai adminisztráció pedig további intézkedéseket is szeretne.

Az izraeli féllel az elmúlt napokban zajló egyeztetéseken szó volt a Ciszjordániában zsidó telepesek által palesztinok ellen elkövetett erőszakos cselekményekről, amelyeket az Egyesült Államok elfogadhatatlannak tart, és amelyeket meg kell állítani – hangsúlyozta John Kirby.

(mti)

2023, dec, 17