Mester Tamás, a BZSH elnökének ünnepi köszöntője

Ma este beköszönt Hanuka, a fény ünnepe. Nyolc napon keresztül ünnepeljük a csodát. Az alábbiakban Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnökének, a Mazsihisz alelnökének köszöntőjét olvashatják.


Az 5784. zsinagógai esztendő Hanukája: reményt várva egy fájdalmas időszakban

“Világosság gyullad a zsidó hajlékokban ilyenkoron télidős alkonyokon.

Egyszerre csak áttöri a sötétséget egy hanuka-gyertya. Először egy …. azután minden nappal eggyel több nyolc napon által.

És fölébred bennünk Izrael ősi követőiben újra meg újra, minden elszomorító jelenség dacára a rendületlen hit az isteni igazságszolgáltatás elmaradhatatlanságában…A hanuka-mécset tartjuk bizonyságul arra, hogy Isten nem hagyja el Izraelt, és hogy mi hiszünk abban, hogy egykoron a megbánás könyéres pillái mögött, a bűntudat sóhajával ajakán fog elmúlni a felekezeti gyűlölség ártó démona. Moóz czúr jesuoszi: Szirtünk, a mi várunk, az Isten! Békesség szálljon házainkra, s lobogjon bennük fennen a chanuka-mécses!”

Micsoda látnoki szavak, így visszaolvasva dr. Kiss Arnold, veszprémi főrabbi, műfordító, költő, író, az Országos Rabbiképző Intézet a héber irodalomtanárának gondolatait 1899-ből, a Monarchia békeidejéből. Kiss főrabbi látomása jó 130 év távlatából, hanuka, a makkabeusoknak (Mattatiás követői) a görögök feletti i. e. 165-beli győzelmére, valamint a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, egyben a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékező ünnepünkön – sajnos – aktuálisabb, mint valaha.

Idén hanuka fényeitől elvárásunk, vágyakozásunk erőteljesebb, mint az elmúlt évtizedekben bármikor. A felekezeti és nemzeti gyűlölet sötét árnyai borítják be ismét a napfényes Erec Izraelt, velejéig gonosz terroristák mészárolták testvéreink százait, tartják fogva őket most is túszként, terrormerényleteket hajtanak végre a Szentföldön kényük-kedvük szerint.

Kívánom, hogy a világ izraelitáinak hanuka ünnepén felhangzó imádsága az Örökkévaló által meghallgatásra találtassék, és Izrael polgárainak és a glóbusz zsidóságának mielőbb tartós békét és biztonságot nyújtó hosszú évtizedek köszöntsenek be újra.

Hinnünk kell abban, hogy Hanuka szent fényei – miként Strausz Adolf, a múlt század kiváló publicistája, egyetemi tanára fogalmazott – „felemelők és egyszersmind irányt mutatók. Belőlük tanuljuk meg ismerni múltúnk hajdani dicsőségét, belőlük meríthetünk erőt és kitartást, hogy rendíthetlenek maradjunk a hitben.

Szimbólumok ezek: az istenfélésnek, a hazaszeretetnek, a szülők tiszteletének vagy az önfeláldozó bátorságnak a jelképei.”

Kedves Hittestvéreim!

Ennek szellemében Mindnyájuknak örömmel, Fénnyel teli, békés Hanukát kívánok!
חג חנוכה שמח

Keresztény honfitársainknak legyen szép és boldog karácsonyuk!

A 2024-es polgári esztendőben pedig valamennyien legyünk egészségben, sikerekben, boldogságban gazdagok!

Mester Tamás
elnök
BZSH

2023, dec, 07