Elfogadta BZSH közgyűlése a 2024. évi költségvetést

Csütörtökön tartotta éves közgyűlését a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) közgyűlése.
A 2023-as évről szóló elnöki beszámoló során Mester Tamás elnök köszönetet mondott az intézményvezetőknek, munkatársaiknak az éves beszámolók elkészítéséért, és az elmúlt évben végzett munkájukért.

Az elnöki beszámolót követően Gönczi Péter, a hitközség biztonsági vezetője adott tájékoztatást a képviselőknek az aktuális biztonsági helyzetről.
Dr.Kunos Péter ügyvezető igazgató összefoglalót adott a költségvetés tervezetéről, és arról, hogy az Elöljáróság a 2024-es költségvetést elfogadta, és így került a képviselőtestület elé.

A Számvizsgáló Bizottság is támogatta a költségvetés elfogadását, amelyet a közgyűlés is elfogadott.
A BZSH elöljárósága által elfogadott alapszabály módosító javaslatot, amely szerint “A Hitközség elnöke 39. § (3) Az elnök társadalmi tisztségviselőként látja el a feladatát, de tevékenységéért az elöljáróság döntése szerint tiszteletdíjban részesülhet. Az elnöki tiszteletdíj mértékének megállapítására az elöljáróság jogosult. Ezen felül elnöki tevékenységével összefüggő költségeit a Hitközség megtéríti.

32. § (1) Az elöljáróság kizárólagos hatáskörébe tartozik:

f/ a Hitközség elnökének tiszteletdíja és annak mértéke körében döntés….” a BZSH közgyűlése 55 igen, 3 nem és 6 tartozkodás mellett elfogadta.
Egy elöljárósági tagot, öt választási bizottsági tagot és két Számvizsgáló Bizottsági tagot választott meg a közgyűlés.

Halpert Sándor a Nagyfuvaros utcai zsinagóga körzetből egyedül indult a megüresedett elöljárósági tagságért, őt beválasztották az elöljáróságba.
A Számvevő, számvizsgáló bizottságba dr.Balogh Pált és László Gábort választották be. Választási és jelölőbizottsági tag lett Frölich Benjamin, Kerényiné-Ripner Zsuzsa, Memon Katalin. dr.Szabó Cipóra Jael és Vájnberger Izidor.

A BZSH Közgyűlése a hitközség tulajdonában lévő Jávorka Ádám utcai egykori zsinagóga, mára romos épület értékesítésére tett határozati javaslatot 32 igen, 10 nem és 5 tartózkodás mellett elfogadta, akárcsak a Hegyalja úti ingatlan értékesítésére tett határozati javaslatot, amelyet 33 igen, 4 nem és 8 tartózkodás mellett fogadott el.

2023, dec, 01