Izraeli professzor a túszokról: Hosszú lesz az út a szabadulás után

A Haaretz című újságnak nyilatkozott Zehava Solomon professzor, a poszttraumás stressz szindróma (PTSD) nemzetközi hírű kutatója szerint a Gázai övezetből elraboltak Izraelbe fogadásának legfontosabb alapelve, hogy lehetővé tegyék számukra az alkalmazkodás folyamatát.

“Olyan ez, mint az egyik légköri nyomású helyről a másikra költözni, össze kell egyeztetni a nyomásokat” – magyarázza Salamon, a kérdés legrangosabb izraeli szakértője.

A Tel-Aviv-i Egyetem Szociális Munka Tanszékének munkatársa, aki több mint három évtizede kutatja a területet azt mondta, hogy a túszok elengedése után rehabilitációs út következik, amely hosszadalmas is lehet.
“Olyan emberekről van szó, akik megtapasztalták az elhagyatottságot, és vissza kell állítani az önbizalmukat. Vannak, akik menekültként térnek vissza hazájukba, miután otthonukat is lerombolták. Náluk újabb trauma rakódik a korábbiakra” – hangsúlyozta.

A várható tűzszünetig az izraeli hadsereg folytatja a harcokat. A katonai szóvivő jelentése szerint az elmúlt napokban mintegy háromszáz Hamasz-célpontra mértek csapást a Gázai övezetben, köztük hadműveleti parancsnokságokra, földalatti harci alagutakra, fegyverraktárakra, és fegyverkészítő műhelyekre, valamint páncéltörő rakéták kilövőhelyeire.

Csütörtök délelőtt az északi határon több lövedéket észleltek Libanonból, és a csapatok a lövések forrását támadták. Az izraeli hadsereg reggel csapást mért a libanoni határ közelében egy tankelhárító osztagra.

(mti)

2023, nov, 23