Az izraeli hadsereg behatolt a gázai Sífa Kórházba

Az izraeli hadsereg katonái behatoltak szerdára virradóan a gázai Sífa Kórház épületegyüttesébe, amely alatt Izrael vádja szerint háborús ellenfelének, a Hamász palesztin iszlamista szervezetnek a parancsnoki központja van – közölte a hadsereg egyik szóvivője.

A hadsereg a tervezett behatolásról nem sokkal előtte tájékoztatta a kórház vezetését. A behatolás előtt a kórház közelében ellenállásba ütköztek, és tűzpárbajban megöltek öt palesztin fegyverest. A behatolás után a katonák az épületegyüttes egy bizonyos részére koncentráltak, ahol hírszerzési információk szerint a terroristák tartózkodtak. Felszólították őket, hogy adják meg magukat. Ellenállásba már nem ütköztek. Találtak fegyvereket és arra utaló infrastruktúrát, hogy ott a terrorista tevékenység irányítása folyt – mondta a szóvivő.

Monir Al-Baras, a gázai kórházak igazgatója azt mondta: a katonák a sürgősségi és a sebészeti osztályon, valamint a kórház pincéiben keresik a Hamász fegyvereseit.
“A hadsereg azt remélte, hogy látványos képeket tud majd készíteni a hamászosok tűzpárbajban való elfogásáról, de nem volt ellenállás, és egyetlen lövés sem dördült el” – mondta.

Izraelben és Gázában úgy becsülik, hogy 1000-1500 ember lehet az épületegyüttesben. Aszraf Al-Kadra, a Hamász egészségügyi minisztériumának szóvivője szerint csak öt-hatszáz orvos és ápoló, az egészségügyi személyzet tíz százaléka lehet még ott.

(mti)

2023, nov, 15