Közzétehetik az október hetedikei mészárlásokat dokumentáló felvételeket

Benjamin Netanjahu miniszterelnök támogatja, hogy a hadsereg szóvivője az október 7-i mészárlásokat dokumentáló felvételeket tegyen közzé a hazai és a nemzetközi közvélemény számára. A 47 perces nyersanyag a Hamász mészárlásáit dokumentáló hiteles, ugyanakkor felkavaró felvételeket tartalmaz, így széles körben való közzétételük nehézségekbe ütközhet – írja az ujkelet.

A dokumentumfilmet eddig elsősorban politikusoknak, diplomatáknak és újságíróknak vetítették le Izraelben és világszerte. Az egyik ok, amiért még nem került a nagyközönség elé, a felvételen szereplő áldozatok családjai egy részének ellenállása, de vannak olyan ellenérvek is, miszerint a felvételek széles körű terjesztése révén, elveszíthetik hatékonyságukat. A hadsereg ugyanakkor előrehaladott tárgyalásokat folytat a felvételek nyilvános vetítéséről, illetve egy részének nyilvánosságra hozatalát illetően az érintett családokkal egyeztetve, és azok beleegyezésével, valamint a politikai vezetés jóváhagyásától függően.

A múlt héten a Kneszet 56 tagja számára tartottak vetítést a felvételekből, a múlt hétvégén Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete rendezett egy különleges vetítést magas rangú nagykövetek, és diplomaták számára. A vetítés előtt a nézők aláírnak egy dokumentumot, amely megtiltja a felvételek terjesztését, és elveszik tőlük telefonjaikat.

 

2023, nov, 07