A Budapesti Zsidó Hitközség Külkereskedelmi Technikuma: egy nagy hagyományú egyházi modell feltámasztása mindenki számára

Salusinszky András a Budapesti Zsidó Hitközség  fentartásában sikeresen működő Külkereskedelmi Technikum igazgatója a közelmúltban a BZSH Hegedűs Gyula utcai körzetének újságjának adott interjút, amelyben bemutatta az általa vezetett intézményt.

Szemlézzünk a Csáky Hírmondóból:

“Diákközpontú, motiváló, valódi piaci igényekhez alkalmazkodó, szakmai ismereteket, adaptív képességeket és értékrendet, magabiztosságot egyszerre „tanító”, modern és hagyományos iskola vagyunk, amelynek modellje már régen megtalálható a magyar neveléstörténetben.

Amikor a Légy jó mindhalálig végén azt olvassuk, hogy „ember lesz a pataki diákból is”, két református iskola összehasonlításáról van szó. Nyilas Misi távozik Debrecenből és a másik kálvinista oktatási fellegvárba megy. Ezen nem változtathat az, ami vele Debrecenben történt.

Aki a katolikus szerzetesrendi iskolákban végzett régen, vagy ma, Pannonhalmán, „brandet” teremtő iskolából érkezett, másképp néznek rá és ennek kevés köze van ahhoz, miben hisz ő maga személyesen. Ismeretes azon nagy zsidó természettudósok sokszor ismételt névsora, akiknek a Fasori Evangélikus Gimnázium adta az alapokat Nobel-díjaikhoz. Művelt emberré és jó emberré nevelték őket, ami a klasszikus műveltségeszmény reményei szerint ugyanaz. Nem evangélikussá, katolikussá, reformátussá. Mert tényleg „ember lesz a pataki diákból is”. Minden magyar tudja, hogy még az Abigél puritán és sok tekintetben rossz szellemű református iskolája is ad annyi tartást, amely elég is a németekkel és a magyar kollaboránsokkal szembeni ellenálláshoz.

A 2018-ban létrejött, a 2023/2024-es tanévben több mint 1.000 tanulóval rendelkező zsidó fenntartású iskolánk eszményképei – a nyilvánvaló, számos különbség ellenére – akár ezek a képzelt, de jellemző és valós iskolák is lehetnek. Az egyházi iskolafenntartók újra egyre nagyobb szerepet kapnak a magyar oktatási rendszerben, fontos, hogy újra magas színvonalúak legyenek, nyitottá és magabiztossá tévő, elfogadó, egyszerre modern és hagyományos értékendet közvetítsenek és biztonságos közeget jelentsenek azoknak, akik falaik között tanulnak. Mi erre törekszünk. Egy régi egyházi fenntartói modell újragondolására.

Értékrendünk: világnézeti sokszínűség és integráció, az együttélés technikáinak megtanulása, az érdeklődés felkeltése más szokások és kultúrák iránt, ez a célja annak elsősorban, hogy aki szeretne, tanulhasson a Külker Technikumban a judaizmusról. És ez, a befogadás autentikus zsidó érték is. A Talmud rabbik vitáinak kompendiuma, rögzítése tulajdonképpen. Az igazság viták révén jön a világra, mutatkozik meg. A jó vitának ezt a szellemét, a gondolkodás nyitottságát bátorítjuk. Enélkül még szakmai karriereket sem igen lehet befutni, a szakismeretek részben és idővel elavulnak, az új tudás iránti nyitottság mindvégig a felszínen tart. És ma, a pillanatonként megújuló technológiák korában még inkább igaz ez, mint bármikor az eddigi történelemben.

Az oktatásnak ehhez a diákok kérdéseiből kell kiindulnia, ilyen iskolát csak „gyerekközpontúan” lehet csinálni, a frontális „anyagátadás” végképp elavult hagyományával szemben, pozitív pedagógiai és pszichológia eszközökkel és hozzáállással. Sokat tanultam mestereimtől, még többet a kollégáimtól, de a legtöbbet a tanítványaimtól tanultam-mondja nagyon modern szemlélettel a Talmud az ókorban már. Ennyiben zsidó örökségünk a pedagógiánk. A pozitív megerősítés, az önismeret és önbizalom, az együttműködés technikáinak megtanítása emberképünk és pedagógiai stratégiánk alapja, a nyelvtanítás kivételes erőssége a BZSH Külkereskedelmi Technikumnak, amelyben az iskola vezetése, én magam is, komoly szakmai tapasztalatokkal és „networkkel” rendelkezünk.

Az iskolánk egyértelművé teszi, mit kínál, mit ígér, érettségi után egy a kereskedelemhez vagy a külkereskedelemhez kapcsolódó szakma megtanulását és magasszintű idegennyelv-tudást. Piaci környezetben érvényesíthető tudást és az önfejlesztés lehetőségét. Tanulóinak is világos elvárásaik lehetnek, amelyeket akár számon is kérhetnek rajtunk.

A BZSH Külkereskedelmi Technikum az elmúlt 5 év sikereire építve az érettségizettek számára nyújtott képzések mellett, 2024. szeptember 1-jétől 1 (Nyelvi előkészítő évfolyam) + 5 tanéves, technikumi képzést kíván indítani a pályaválasztás előtt álló, az általános iskolát már elvégzett diákok számára. Megyünk tovább, folyamatosan figyelve önmagunkra, magabiztosan, de korrekcióra mindig készen egy új, felelős, a zsidóság hagyományaiba ágyazott és befogadó egyházi fenntartású iskolai modell felé.

Középiskolai beiskolázási tájékoztató leendő Diákoknak és Szüleiknek a www.kulkertechnikum.hu weboldalon.”

 

2023, nov, 07