Terrorista célokra tárol üzemanyagot Hamász a Sifa Kórházban

Az izraeli hadsereg jelentős erőkkel továbbra is támadja a Gázai övezetben a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyvereseit és infrastruktúráját – közölte Daniel Hagari katonai szóvivő.

A hadsereg a Sin Bet belbiztonsági szolgálat támogatásával, egy célzott légicsapással megölte Musztafa Delolt, a Hamász egyik zászlóaljának parancsnokát. Ezenkívül megöltek több iszlamista fegyverest az övezet északi részén, Bét Hanun környékén, és jelentős mennyiségű fegyvert és hírszerzési anyagot lefoglaltak. A haditengerészet a szárazföldi erők irányításával olyan épületeket lőtt, amelyekből páncéltörő rakétákkal támadták az izraeli erőket.

Péntek reggel közzé tették négy olyan izraeli katona nevét, aki csütörtökön harcban esett el az övezet északi részén. Hárman közülük tartalékosok voltak. A gázai szárazföldi hadművelet kezdete óta huszonhárom izraeli katona vesztette életét az övezetben.
A hadsereg nyilvánosságra hozott egy lehallgatott és rögzített hangfelvételt, amelyen egy gázai egészségügyi tisztségviselő elismeri, hogy a Hamász terrorista célokra üzemanyagot tárol a Sifa Kórházban. A beszélgetésből kiderül, hogy a Hamász rendelkezik az övezetben fellelhető minden üzemanyag felett. A hangfelvétel szerint a kórház alatt több mint félmillió liter üzemanyag van.
“Bármilyen újabb üzemanyag-szállítmány, amely bejut a Gázai övezetbe, a Hamász birtokába kerül, és azt saját céljaira használja”– jelentette ki ezzel kapcsolatban Daniel Hagari.

A libanoni határnál, a Dov-hegy térségében egy aktív állományú katona közepesen, egy tartalékos pedig könnyebben megsebesült egy dróntámadásban. Csütörtök este izraeli egységek felszámolták a Hezbollah libanoni síita szervezet egyik terroristacsoportját, és megrongálták a szervezet infrastruktúráját Izrael elleni támadásuk megtorlásául – mondta a szóvivő.

A ciszjordániai palesztin egészségügyi minisztérium közlése szerint az izraeli hadsereg csütörtök éjjeli razziák során megölt hat palesztint a megszállt területen. Hárman Dzsenínben, ketten a Hebron melletti al-Fauvar menekülttáborban, egyikük pedig Kalandiában vesztette életét összecsapásokban.

A minisztérium közölte, hogy belehalt sérülésébe egy palesztin fegyveres, aki előző nap Náblusz térségében sebesült meg izraeli katonákkal kitört összecsapásban. Ezzel száznegyvenre nőtt azoknak a palesztinoknak a száma, akik az Izrael és a Hamász közötti háború október 7-i kezdete óta Ciszjordániában vesztették életüket az izraeli biztonságiakkal vívott harcokban.

(mti)

2023, nov, 03