Az EU-tagországok vezetői megerősítették: Izraelnek joga van az önvédelemhez

Izraelnek joga van arra, hogy a humanitárius és nemzetközi joggal összhangban megvédje magát az erőszakos és válogatás nélküli támadásokkal szemben – jelentették ki az Európai Tanács tagjai vasárnap, a közel-keleti helyzettel kapcsolatban kialakított közös álláspontjukat tükröző nyilatkozatukban.

Az EU-tagországok vezetői leszögezték: az Európai Unió a lehető leghatározottabban elítéli a Hamász iszlamista terrorszervezetet és Izrael-szerte végrehajtott “brutális és válogatás nélküli” terrortámadásait. A terrorra nem lehet ok – húzták alá.
“Határozottan hangsúlyozzuk Izrael jogát arra, hogy a humanitárius és nemzetközi joggal összhangban megvédje magát az erőszakos és válogatás nélküli támadásokkal szemben. Hangsúlyozzuk annak fontosságát is, hogy a nemzetközi humanitárius joggal összhangban mindenkor biztosítani kell a civilek biztonságát” – fogalmaztak.

A tagállami vezetők felszólították a Hamászt, hogy minden túszt haladéktalanul és feltétel nélkül bocsásson szabadon. Hangsúlyozták továbbá a humanitárius segélynyújtás fontosságát, és közölték: készen állnak arra, hogy a partnerekkel együttműködve továbbra is támogassák a rászoruló civileket Gázában. Hozzátették, az EU biztosítja, hogy a terrorszervezetek ne élhessenek vissza ezzel a segítséggel.

Kijelentették: kulcsfontosságú a regionális eszkaláció megelőzése, és megerősítették elkötelezettségüket a tartós és fenntartható béke mellett, amely – mint írták – a kétállami megoldáson alapul a közel-keleti békefolyamatban megerősített erőfeszítések révén. Végezetül hangsúlyozták annak szükségességét, hogy az EU széles körben együttműködjön a legitim palesztin hatóságokkal, valamint regionális és nemzetközi partnerekkel a további eszkaláció megelőzése érdekében.

A tagállamok vezetői rendkívüli EU-csúcsot tartanak kedden videokonferencia formájában. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, a tagállami vezetőknek szóló meghívólevelében fontosnak nevezte, hogy az EU közös álláspontot, világos és egységes irányt alakítson ki az Izraelben történt események és a kialakult helyzettel kapcsolatban.

Az izraeli hatóságok közben részlegesen újraindították a Gázai övezet vízellátását, melyet megszakítottak a múlt szombati iszlamista terrortámadás után – jelentette a helyi média vasárnap.

A Gázai övezet déli részének vízellátását indították újra, azzal a céllal, hogy az északon fekvő palesztin lakosság dél felé költözését elősegítsék. A víz- és áramszolgáltatást, valamint az üzemanyag szállítást az iszlamista Hamász terrorszervezet múlt szombati terrortámadása miatt állították le, amíg vissza nem engedik a Gázába elhurcolt izraeli túszokat.
“Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök állapodott meg arról, hogy egy bizonyos ponton a Gázai övezet déli részének lakói számára megnyitják a vizet”– közölte Jiszrael Kac, izraeli energia és infrastruktúraügyi miniszter.

“Ez megfelel politikánknak, és lehetővé teszi számunkra, hogy áram, víz és üzemanyag nélkül szigorítsuk Gáza példátlan általános ostromát – egészen amíg a Hamászt meg nem semmisítjük” – tette hozzá. A döntést Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója hozta nyilvánosságra, aki a CNN-nek elmondta, hogy izraeli kollégái az elmúlt órában értesítették őt a lépésről.

A lépést a Walla hírportál szerint amerikai javaslatra tették, annak érdekében, hogy elkerüljék a Gázai övezet déli részén a humanitárius válságot.

(mti)

2023, okt, 15