Ferenc pápa a túszok azonnali szabadon bocsátására szólított fel

A Közel-Keletnek nem háborúra, hanem békére van szüksége – hangoztatta Ferenc pápa a Szent Péter téren tartott általános meghallgatáson szerdán.

Hangsúlyozta, hogy továbbra is fájdalommal és aggodalommal kíséri az Izraelben és a palesztin területeken zajló eseményeket.

Azt mondta, imádkozik azokért a családokért, akik számára egy ünnepnap gyásznappá változott.
“Azt kérem, hogy a túszokat azonnal engedjék szabadon” – jelentette ki Ferenc pápa a szokásos szerdai audiencia végén.

Hozzátette, a támadást elszenvedő félnek joga van védekezni, de “nagyon aggódom a teljes ostrom miatt, melyben Gázában a palesztinok élnek, ahol szintén sok ártatlan áldozat volt. A terrorizmus és a szélsőséges fellépés nem segít megoldást találni a konfliktusban izraeliek és palesztinok között, csak a gyűlöletet, az erőszakot, a bosszút táplálja, és mindkét fél számára szenvedést okoz.”

Kifejtette, hogy a Közel-Keletnek nem háborúra, hanem békére van szüksége: igazságra, párbeszédre és a testvériség bátorságára épített békére.

Ferenc pápa már korábbi, vasárnapi beszédében is az erőszak leállítását sürgette Izraelben és a palesztin területeken.

Mindeközben Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben azt mondta, hogy “az amit a Hamász elkövetett Izraelben: háborús cselekmény, terrorizmus”.

Az elnök a vezetése alatt álló bizottság által szervezett eseményen nyilatkozott, amelynek keretében – Izrael EU-nagykövetének jelenlétében – egyperces néma csenddel rótták le tiszteletüket az az Izrael elleni támadások áldozatai előtt.

Beszédében hangsúlyozta: “a Hamász terroristái nőket, gyerekeket, ünneplő fiatalokat öltek meg, százakat ejtettek túszul (…) csak azért, mert zsidók, és Izrael államban élnek.
“Ez az ősi gonoszság a legsötétebb múltra emlékeztet, és mindannyiunkat mélyen megráz. Ez volt a legsúlyosabb támadás Izraelen belül az állam megalakulása óta” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a Hamász terrorcselekményét semmi sem igazolhatja, nincs köze a palesztin nép jogos törekvéseihez.

Ursula von der Leyen felhívta a figyelmet: a palesztin népnek nyújtott humanitárius EU-támogatás nem lehet kérdés, azonban a testület fontosnak véli felülvizsgálni a segélyeket.
“Az Európai Unió soha nem adott és nem is fog adni támogatást a Hamásznak vagy bármely terrorista szervezetnek. Ezért most ismét felülvizsgáljuk a teljes támogatási portfóliónkat a helyszínen kialakult helyzet fényében” – szögezte le.

A bizottság elnöke arra is rámutatott, hogy a kialakult helyzetnek destabilizáló hatása lehet a régióra, ezért ennek megfékezésére kell törekedni, továbbá szoros figyelemmel kell kísérni a Hamász-szövetséges Irán magatartását is.
“Az elkövetkező napokban egységesen és összehangoltan kell cselekednünk. De az üzenetem világos. Európa a barátunk és partnerünk, Izrael mellett áll” – nyomatékosította Ursula von der Leyen.

(mti, Fotó: vaticannews.va, ec.europa.eu)

2023, okt, 11