Az IDF szerint a Hamasz a határ menti közösségeket szándékozott meghódítani

Az IDF szerdán közölte, hogy megsemmisült a Hamász repülőgép-érzékelő rendszere, amelyet a Gázai övezet feletti repülőgépek bemérésére használtak.
“Az elmúlt években a Hamász kiváló minőségű kamerahálózatot állított fel napenergiával működő vízmelegítőkbe rejtve szerte a Gázai övezetben, hogy nyomon kövesse és figyelje az izraeli repülőgépeket. Tegnap, egy célzott bevetésen, néhány perc alatt lecsapott az IAF a hálózat összes helyszínét, és lerombolta a Hamász azon képességét, hogy pontos képet alkosson az égboltról és az IDF repülőgépeit célzó erőfeszítéseikről.” – nyilatkozta az Izraeli Védelmi Erők vezetése.

A ynet beszámolója szerint az IDF szóvivője szerda hajnalban közölte, hogy a Hamasz terroristái az izraeli-gázai határon lévő izraeli közösségeket akarták meghódítani és fogva tartani.

Daniel Hagari szerdai tájékoztatóján kijelentette, hogy a hadsereg erőfeszítései a Hamász vezetőinek meggyilkolására irányulnak. Azt mondta, hogy a terroristák közösségeket szándékoztak meghódítani Izraelben, de a gyors katonai válasz visszaverte őket.

Közben bejelentették, hogy több mint háromezer be nem vetett fegyvert találtak a Hamász terroristáinak nyomában az izraeli katonák.

Páncéltörő rakétákat, aknákat, robbanó drónokat, lőszeres dobozokat – és az elhúzódó harcokra élelmet biztosító datolyacsomagokat találtak az elfogott vagy megölt iszlamisták nyomában Izraelben.

A magukkal hozott fegyvereknek csak kis részét használták fel, és ezért a hadsereg szakértői úgy vélik, hogy a megtörténtnél is sokkal jelentősebb terrortámadásra készültek a gázai terroristák, de nem volt idejük bevetni legtöbb fegyverüket.

A fel nem használt fegyverek között 5-8 km-es hatótávolságú, orosz gyártmányú Kornyet típusú páncéltörő rakéták, különféle pokolgépek, kézigránátok, Kalasnyikov gépkarabélyok, kommandós kések, lőszerek, kamikaze drónok, az Egyesült Államokban az 1960-as évek óta gyárt ott, LAW gyártmányú páncéltörő rakéták, páncéltörő aknák, vállról indítható rakéták és még sok más fegyver található.

Emellett az éjjellátó készülékeket, titkosított rádiókat, energiaszeleteket és datolyacsomagokat, motivációs matricákat Mohamed Deifnek, a Hamász katonai szárnya vezetőjének becenevével, valamint gyúlékony anyagokat tartalmazó csomagokat is hátrahagytak.

A katonai becslések szerint azt tervezték, hogy több száz terrorista több napig tartózkodik és harcol és ejt túszokat Izraelben.

A ynet hadseregtől származó becslései szerint több mint kétszáz izraelit hurcoltak magukkal a Gázai övezetbe a terroristák szombat reggel indított, meglepetésszerű támadásukban.

2023, okt, 11