Benjámin Netanjahu: nemzedékek emlékeznek majd az izraeli válaszra

Nemzedékek fognak emlékezni Izrael Hamász elleni válaszlépéseire Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint, aki hétfő esti televíziós beszédében kiemelte, hogy a Gázát irányító iszlamista szervezet elleni akció “éppen csak elkezdődött”.

“Még éppen csak elkezdtük a Hamász elleni támadást; amit az elkövetkező napokban teszünk az ellenséggel, azt generációk emlegetik majd” – fogalmazott a kormányfő, aki azzal is megvádolta a Hamászt, hogy megkötözött gyerekeket végez ki.
“Alávaló ellenségeink háborút akarnak. Hát akkor megkapják” – szögezte le az izraeli miniszterelnök, egyúttal aláhúzta: a harcot nem Izrael kezdte, “de Izrael fogja befejezni”.

Elmondta, hogy az utóbbi napokhoz fogható borzalmakat évek óta nem láttak, példaként említve, hogy a Gázai övezetből érkező fegyveresek gyerekeket és időseket végeztek ki.
“Már az egész világ látja, hogy a Hamász éppen olyan, mint az Iszlám Állam volt. Mi pedig ugyanúgy legyőzzük a Hamászt, ahogy a nyugati országok legyőzték az Iszlám Államot” – jelentette ki.

Beszéde további részében a kormányfő elmondta, a hadsereg legfőbb feladata most a határok biztosítása, beleértve a Libanonnal határos térséget, valamint folytatni az offenzívát, illetve visszaszorítani az ellenséget.
“Nehéz napok állnak előttünk, de megnyerjük a csatát” – jelentette ki.

Netanjahu a legfontosabbnak az összefogást nevezte, s felszólította az ellenzéket, vegyen részt nemzeti egységkormányban.
“Az ország összefogott, a vezetésnek is össze kell fognia” – szögezte le.

Köszönetét fejezte ki továbbá az Izraelt támogató nyugati országoknak, név szerint említve az Egyesült Államokat, melynek elnökével, Joe Bidennel napi kapcsolatban áll. “Az Egyesült Államok minden módon segíti Izraelt… és Izrael ellenségei tudják, mit jelent ez” – tette hozzá.

Figyelmeztetett továbbá arra, hogy sok hamis hír látott napvilágot, és cáfolta azt a néhány napja felmerült hírt, mely szerint az egyiptomi hírszerzés korábban figyelmeztette volna Izraelt a Hamász készülő támadására.
Végül kiemelte: a szombaton indított támadásnak egyaránt vannak civil és nem civil áldozatai, zsidók és nem zsidók.
“Együtt vagyunk a fájdalomban és csak együtt tudunk felülkerekedni a nehézségeken” – húzta alá.

Mindeközben Izrael hazaszállítja a külföldön rekedt izraeli tartalékosokat, 360 ezer tartalékos mozgósítását jelentették be – jelentette a helyi média.

Az izraeli légierő több száz, külföldön tartózkodó izraeli katonát szállított légi úton az országba az elmúlt napon, hogy harcolni tudjanak a Gázai övezetben a Hamász terrorcsoport elleni háborúban.

A hadsereg “Rinocérosz” és “Sámson” gyártmányú teherszállító repülőgépei Európa különböző országaiba repültek, hogy a szolgálaton kívüli katonákat visszahozzák Izraelbe. A műveletet a külügyminisztériummal egyeztetve hajtották végre – közölte az izraeli hadsereg.    Az őszi ünnepek idején külföldön nyaraló tartalékos katonák hazajutása érdekében egy Thaiföldről érkező repülőgépen legkevesebb harmincan ülőhelyek nélkül utaztak, a bevonulni készülő katonák az El Al járaton a vécékben, a legénységi pihenőszobákban és a repülőgép padlóján jutottak el Izraelbe.

Az izraeli rendőrség már negyvenegy olyan elesett rendőrt gyászol, akik a Gázai határ melletti megtámadott településeken a frontvonalban harcoltak a terroristákkal, gyakran megfelelő fegyverek nélkül, a katonai kommandós egységek megérkezéséig.

Mintegy ezerötszáz iszlamista fegyveres holttestét szedték össze Izrael területén, akik behatoltak az országba, támadást hajtottak végre a környező települések ellen, majd az izraeli biztonságiakkal folytatott tűzharcban megölték őket.

A rendőrség kibervédelmi egysége befagyasztotta a Hamász adománygyűjtésre használt kriptovaluta-számláit, melyekre a közösségi oldalakon gyűjtést indított a gázai civilek megsegítésének ürügyével.

Izraeli egyik legnagyobb élelmiszerlánca, a Suferszal bejelentette az egyszerre megvásárolható mennyiségkorlátozását alapélelmekből, miután a polgári védelem felhívását követően sokan megrohanták a boltokat, és alapvető cikkekből is kifogytak sokfelé.

Az izraeli hadsereg már 123, a szombaton kezdődő terrortámadás óta elesett katona nevét hozta nyilvánosságra. Kedden a katonai rádió szerint több mint száz izraeli családot értesítenek arról, hogy rokonaikat a Hamász fogva tartja Gázában.

Az izraeli polgári védelem felszólította a lakosságot, hogy készítsék elő óvóhelyeiket a három napos túlélésre. Fejenként és naponta három liter vizet, száraz élelmet, elemmel működő világítást, figyelmeztetésekhez és híradásokhoz elemmel-akkumulátorral működő rádiót és mobiltelefont, gyógyszereket és elsősegély csomagot, személyes iratokat, készpénzt, ha van, csecsemők és állatok ellátásához szükséges dolgokat kell elhelyezni a védett szobákban, óvóhelyeken.

(mti)

2023, okt, 10