A koalíciós pártok vezetői nemzeti egységkormány alakításával bízták meg Benjámin Netanjahut

Az izraeli kormánykoalícióban részt vevő jobboldali és ultraortodox pártok vezetői nemzeti vészhelyzeti egységkormány megalakításával bízták meg Benjámin Netanjahu miniszterelnököt keddi tárgyalásukon – jelentette a közszolgálati rádió.

A koalíció pártjainak vezetői egyhangúlag beleegyeztek a vészhelyzeti nemzeti egységkormány felállításába, és megbízták Netanjahut a nagykoalíció létrehozásával. A jobboldali Zsidó Erő nevű pártot vezető Itamár Bengvír nemzetvédelmi miniszter ugyanakkor tiltakozott az ellen, hogy az új pártok belépésével átalakítsák a biztonságpolitikai kabinetet.

Korábban a közvélemény-kutatások szerint már hónapok óta az ország legnépszerűbb pártjának számító, Beni Ganz vezette centrista Nemzeti Tábor nevű párt kifejezte szándékát a csatlakozásra. Nem kértek miniszteri tárcákat, de a katonai lépésekbe történő érdemi beleszólás érdekében új biztonságpolitikai kabinet felállítását sürgették részvételükkel.

Gideon Szaár, a Nemzeti Tábor egyik vezetője a katonai rádiónak kedd reggel azt mondta, hogy a vészhelyzeti kormány felállítása Netanjahutól függ.
“Az első naptól fogva hangsúlyoztuk háborús készenlétünket, nem szabtunk feltételeket, és nem kértünk semmit, csak hogy lehetőségünk legyen befolyásolni a háborús döntéshozatali folyamatokat, és ehhez ragaszkodunk. Ha nincs rá készség, akkor nem fog megtörténni, és ebben az esetben kívülről adunk garanciákat a kormánynak” – mondta Szaár.

A másik centrista párt, a Van Jövő (Jes Atíd) frakciójának egyik vezetője hétfőn azt közölte, hogy csak akkor lépnek be a háborús koalícióba, ha Netanjahu időlegesen elveszi Bengvírtől a nemzetbiztonsági, Becalel Szmotricstól pedig a védelmi tárcát. Korábban azt is követelték, hogy Bengvír és Szmotrics ne lehessenek a kormány tagjai, de ettől a feltételtől elálltak.

Avigdor Liberman, a jobboldali, ellenzéki Izrael a Hazánk párt elnöke hétfőn azt közölte, hogy csak akkor lépnek be az egységkormányba, ha a miniszterelnök a kamerák elé állva egyértelműen kijelenti, hogy célja a Hamász felszámolása, vezetőinek kiiktatása, és véget vet a velük kötött megállapodások korszakának. “Enélkül nincs értelme csatlakozni, nem szolgálunk fügefalevélként”– tette hozzá.

(mti, Fotó: Bloomberg)

2023, okt, 10