Teljesen megtelt a Siratófal környéke a kohaniták áldása idején Szukot ünnepén

Helyi beszámolók szerint több mint ötvenezren gyűltek össze Jeruzsálemben, hogy részt vegyenek a kohaniták áldásán a Siratófalnál.

A kohanita áldáson (ברכת הכוהנים) az egykori papi törzs férfi leszármazottai minden évben testüket, fejüket imakendőbe burkolva mindkét kezüket felemelve héber nyelvű imát mondanak Izrael népének békéjéért és boldogulásáért.

Az áldást naponta elmondják az ortodox zsinagógákban Izraelben, de évente kétszer, a sátoros ünnepek és Pészach idején nagyszabású ceremónián több tízezer résztvevő előtt a Siratófalnál is.

A zsidó vallás szabályai szerint régen évente háromszor el kellett zarándokolni és áldozatot kellett bemutatni a vallás legszentebb helyén, a Templomhegyen található jeruzsálemi szentélyben, ahol jelenleg egy másik vallás, az iszlám harmadik legszentebb helye, az al-Aksza mecset áll a Mecsetek terén.
“Ez egy olyan imádság, amelyet mindannyian szívünkben hordozunk az Ö.való felé és arra kérjük, hogy távolítsa el belőlünk az alaptalan gyűlöletet, és terjessze ránk a béke sátrát” – mondta a Nyugati Fal rabbija.

Ilyen volt az idei kohanita áldás Jeruzsálemben Szukotkor:

(Fotó: Western Wall Heritage Fondation)

2023, okt, 03