Szukot után sem kell kidobnunk majd az etrogot!

Szukot ünnepének egyik legfontosabb kelléke az etrog(אֶתְרוֹג), a citromra kísértetiesen hasonlító gyümölcs, amelyet a szukoti csokorral együtt lengetünk a sátoros ünnep idején.
Az etrog, vagy régebbi nevén ádámalma, a citronád egyik tájfajtája, amelyet már a bibliai időkben termesztettek, és vastag héjat cukorszirupba főzve fogyasztották.

Ma vékony héjú csemegefajtáját is kifejlesztették már és termesztik, például Korfun.
Az etrogot az ünnep idején természetesen csak az imák idején használjuk, ám sokan nem tudják, hogy Szukotot követően is hasznosíthatjuk a gyümölcsöt. Az etrog ugyanis -bár valóban rendkívül savanyú- ehető, és ízletes dolgokat készíthetünk belőle!

Az etrog az ünnepet követően feleslegessé válik, ám számos helyen lekvárt vagy pálinkát főznek belőle, a héját pedig kiszárítják és a havdala egyik kellékeként használják, mint illatozó fűszer. Az etrogot igencsak ízesíteni kell a befőzésnél, hiszen valóban egy roppant fanyar gyümölcsről van szó, ám más citrusfélékkel (naranccsal, mandarinnal) keverve rendkívül ízletes és különleges lekvárt készíthetünk. Hangsúlyozzuk: csak Szukot után!

Ha már az újrahasznosításnál tartunk, a szukoti sátrat fedő ágakat is felhasználják az ünnepet követően, többek között a lag baomeri tábortüzekhez is, a sátorban lévő olivaolajat pedig a hanukai lámpáshoz.

 

2023, okt, 02