A fehér ruha viselete Jom Kippurkor

A zsidó közösségekben Jom Kippur ünnepén az a szokás, hogy fehér ruhát viselnek a felnőtt férfiak. Teszik ezt azért, hogy utánozzák az angyalokat, nem mellesleg a fehér a zsidóságban a gyász színe is.
Éppen ezért nem csak a ruhákon, de a kappedli esetében is figyelünk arra, hogy ünnepi színeket öltsön.
A nős férfiak kittlit (קיטל) viselnek, mely egy fehér színű köpeny, hasonlóan a halotti ruhához. Ezt azért teszik, hogy ez a ruhadarab emlékeztesse őket az ember halandóságára. Csak egy évnél idősebb házasságban élő férfiaknak kötelező a kittli viselése.

A kittlit tilos arannyal dekorálni, mert az arany az az aranyborjúra emlékezteti Istent. Ezüsttel viszont szabad díszíteni, mert az hasonlít a fehérhez, ami a tisztaságot és kegyelmet szimbolizálja.

Egyszer egy nagyon tisztességes zsidó férfi a következő szavakat intézte közösségéhez Jom Kippur ünnepén:
“Testvéreim, Izrael gyermekei! Érezzétek tiszta szívvel, hogy pont ilyen fehér ruhadarabokban fogunk majd állni a Túlvilágon a Királyok Királya, az Örökkévaló –áldott legyen a neve – színe előtt, hogy elbírálja cselekedeteinket. Képzeljük azt, hogy már ott állunk az Ő színe előtt. Viselkedjünk bűnbánóan, hiszen aki Isten színe előtt áll, az nem is viselkedhet másképp. Ám testvéreim, igaz bűnbánatot halálunk után már nem tudunk tanúsítani, az csak az élők kiváltsága. Bánjuk hát meg minden bűnünket, s próbáljunk úgy élni ezen túl, hogy ne kövessünk el több bűnt. S kérjük most Isten bocsánatát, aki megbocsát, ha látja, hogy tiszta szívvel bánjuk bűneinket.”

2023, szept, 21