Izrael biztonsági zárlatot vezetett be Ros Hasana idejére

Izrael biztonsági zárlatot vezetett be a palesztin területeken: Ciszjordániából és a Gázai övezetből nem lehet belépni az országba Ros Hasana idején, csütörtök éjféltől vasárnap éjfélig.

Több mint hetven figyelmeztetést kaptak merényletekről az izraeli biztonsági szervek az őszi ünnepekre, a zsidó újévre, a jóm-kipúrra, vagyis az engesztelés napjára, valamint a sátoros ünnepek idejére. Ezek szerint a terroristák és a terrorszervezetek legjelentősebb célpontjai Jeruzsálem, Ciszjordánia egyes részei és Tel-Aviv.

Az utóbbi hónapok megnövekedett számú terrortámadása miatt minden jeruzsálemi zsinagógában fegyveres biztonsági őrök lesznek jelen a vasárnap estig tartó zsidó újévi szertartásokon, és több ezer rendőrt vezényelnek a zsúfolt és a szent helyekhez.

Izrael minden évben korlátozza a palesztinok szabad mozgását az őszi zsidó ünnepek, valamint más vallási én nemzeti események idején. A zárlat időtartama alatt csak humanitárius és egészségi okokból, valamint más kivételes esetekben engedélyezik a belépést izraeli területre, és csak a hadsereg felelős szerveinek jóváhagyásával.

(mti)

2023, szept, 15