A Szeretetkórház tetejéről szólt a sófár hangja szerda reggel

A sófár hangjának meghallgatása Ros Hásánát megelőzően, illetve a Jom Kippur előtti tíz bűnbánó nap során fontos micva minden zsidó számára.

A sófár hangja jelzi a világ zsidósága számára, hogy Ros Hasana, az újév első napjával kezdetét veszi az őszi nagyünnepi időszak.

Ilyenkor minden körzetben, zsinagógában, vallási intézményben felhangzik a sófár hangja, ahol azonban nincs aki megfújja, a rabbik látogatnak el oda, hogy a jelenlévők teljesíteni tudják a micvát.

Dr.Verő Tamás főrabbi, a Frankel zsinagóga vallási vezetője Elul hónapban éppen emiatt nagyon elfoglalt. Saját, budai közössége mellett rendre járja a hitközség intézményeit, így a Benjamin Óvodát, a Scheiber Sándor Általános Iskolát és Gimnáziumot, valamint a Szeretetkórházat, hogy mindenki meghallgathassa a sófár hangját.

Szerda reggel éppen a Mazsihisz Szeretetkórház dolgozói előtt fújta meg a sófárt a kórház tetőterén, majd a betegek számára is a kórtermekben, ezt követően pedig a Benjamin Óvodába vette az irányt, hogy a legkisebbek is meghallgathassák a három hangot, a Tökiáh-t(תקיעה), a “Sövorimot” (שברים) és a Töruáh-t (תרועה).
A Szeretkórházban a sófárfújáson a helyi körzet rabbija, Hercz Dániel is jelen volt, aki ünnepi tanítással gazdagította a Ros Hasanára való készülődést.

Az idei évben, miután az ünnep péntek este köszönt be, az első napi sófárfújás a szombati vallási előírások miatt elmarad, éppen ezért is fontos, hogy már Ros Hasana előtt is többször hallhassuk a sófár hangját.

2023, szept, 13