Kilencvenhét éves korában elhunyt Fahidi Éva holokauszt-túlélő

Kilencvenhét éves korában elhunyt Fahidi Éva holokauszt-túlélő – közölte a Nemzetközi Auschwitz Bizottság.

Fahidi 1925-ben született Debrecenben. 18 éves volt, amikor 1944 májusában családjával együtt Auschwitzba deportálták, ahol édesanyját és kishúgát a táborba érkezés után azonnal megölték. Apja néhány hónappal később belehalt az embertelen tábori körülményekbe.

Fahidi Éva volt az egyetlen családtag, aki túlélte: Auschwitzból a hesseni Allendorfban található koncentrációs táborba deportálták. Egy robbanószergyárban napi 12 órás kényszermunkát végzett. 1945-ben egy halálmenet során megszökött, és rejtekhelyén amerikai katonák szabadították ki. Ötvenfős családjából egyedüliként tért vissza Budapestre.

Fahidi több könyvet is írt életéről és tapasztalatairól, ezen kívül sok  nyilvános szereplést is vállalt, rendszeresen felhívta a figyelmet az erősödő szélsőjobb veszélyeire – olvasható a Nemzetközi Auschwitz Bizottság nekrológjában.

Valódi művészlélek volt, kilencven évesen táncosként szerepelt az életét feldolgozó Sóvirág – avagy a létezés eufóriája című darabban.

“A szemtanú felelősségének tudatában küzdött a nyilvánosság és a művészetek eszközével, íróként, színészként és közszereplőként is a szélsőséges eszmék újbóli megjelenése és megerősödése ellen. Egy igaz ember ment el közülünk. Emlékéből fakadjon áldás!” – emlékezett meg Fahidi Éváról saját facebook oldalán Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely.

Emléke legyen áldott!
ברוך דיין אמת

(Fotó: Szentgyörgyi Ákos)

2023, szept, 11