Zsidómentő rendőrkapitánynak állítottak emléket Pesterzsébeten

A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet rendszeresen adományozza „A világ igaza” kitüntetést azoknak, akik a vészkorszak idején zsidó vallásúakat mentettek mg.

A múlt évben Stolcz Zsigmond és felesége részesült a kitüntetésben, amelyet lányuk vehetett át.
Stolcz Zsigmond Egerben kezdte jogi tanulmányait, majd Budapesten kapott oklevelet, és 1935-ben a főváros rendőrkapitánya lett. Felesége Katinka, Pásztory Ditta édesapjától tanult zongorázni, s a házuknál rendezett zeneesték lelkes szervezője és szereplője volt. 1923-ban keltek egybe szülővárosukban, Rimaszombatban. Budapesten a Schweidel utcában éltek. A háború alatt Zsigmond alezredesi rangot ért el. Pincéjükben üldözöttek sokaságát rejtegették.

Az alezredes egyik beosztottja egy alkalommal azt jelentette feljebbvalójának, hogy hatvan összeszedett zsidót kell a gettóba kísérnie. „Majd én!” — mondta az alezredes. A következő utcasarkon szélnek eresztette őket. Egy ideig a világhírű pszichológus, Szondi Lipót is náluk rejtőzött. Őt végül sikerült Svájcba menekíteni. Pincéjükben a szénakupac tetején született egy kislány, aki ma is él.

Izrael Állam elismerése majdnem hatvan évig váratott magára. Itthon hősi életük „elismeréseképpen” 1951-ben mind- kettejüket kitelepítették. Amikor visszakerültek, a budai ferenceseknél vállaltak pénzbeszedői tevékenységet. A téli hónapokban anyám szobájában üldögéltek forró tea mellett. Fogalmam sem volt róla, hogy a kopott télikabátok alatt milyen meleg, érző és bátor szívek rejtőznek.” Az emléktáblát a Pesterzsébet-Soroksár Rendőrkapitányság falán helyezték el .

Az avatáson megjelent és beszédet mondott Szabados Ákos, Pesterzsébet polgármestere .Jelen volt Bese Ferenc, Soroksár polgármestere valamint a XX. kerület alpolgármester asszonya Kovács Eszter, Dávid László rendőrkapitány, Totha Péter Joel, a Dél-Pesti Körzet rabbija, tábori főrabbi, és a Dél-Pesti körzet elnöke Kerényiné Rippner Zsuzsa.

Dr. Stolcz Zsigmond élettörténetét Mach Péter Pesterzsébeti képviselő méltatta.

(Fotó: Rózsa Mihály)

2023, szept, 06