A második Szentély időszakából származó vízvezetéket tártak fel Izraelben

Izraeli régészek egy 300 méter hosszú hosszú vízvezeték-szakaszt tártak fel, amely Jeruzsálemet szolgálta – jelentette be hétfőn az Izraeli Régiségügyi Hatóság.

A vízfolyás egyike volt annak a két vezetéknek, amelyeket a második szentély időszakának végén építettek, hogy a vizet Jeruzsálembe szállítsák a Betlehem közelében, mintegy 21 kilométerre lévő természetes forrásokból.  A felső szintű vízvezeték az úgynevezett felső városba vezette a vizet, ahol a királyi paloták és más elitek otthonai voltak, és ma az óváros zsidó és örmény negyedének ad otthont, míg az alacsony szintű vízvezeték a Templom-hegybe juttatta a vizet – írja a Times of Israel.

A rómaiak még évtizedekig használták a vízvezetéket, miután i.sz. 70-ben lerombolták Jeruzsálemet és a második szentélyt, majd később felújításokat végeztek, amelyek magukban foglalták annak megemelését is.

Az Izraeli Régiségügyi Hatóság szerint 25 érmét találtak szétszórva a munkához használt gipszben, köztük egy olyan érmét, amelyet a rómaiak elleni nagy lázadás emlékére verettek.

Az újonnan felfedezett rész három különálló szakaszból áll, amelyek közül kettőt a második szentély időszakában, a harmadikat pedig római légiósok építettek.

A lelet minőségét dicsérve a hatóság szakemberei azt mondták, hogy a vízvezeték egyes területeken akár három méter magasra is emelkedett.

A mostani felfedezés segíthet annak datálásában, amikor a vízvezeték különböző részeit építették, és annak meghatározásában, hogy a munka a Hasmoneusok vagy Heródes király idején kezdődött-e.

(Fotó: IAA)

2023, aug, 28