Régi mikvét fedeztek fel egy egykori lengyelországi sztriptízklub pincéjében

A holokauszt előtt a lengyelországi Chmielnik város lakosságának 80 százaléka zsidó volt. A szefárd zsidók, akiket az inkvizíció idején kiűztek Spanyolországból, Chmielnikben telepedtek le, és végül 1638-ban zsinagógát építettek.

A háború után csak négy zsidó maradt. Az épületben ma a város zsidó életét és történelmét bemutató múzeum működik. Most egy másik zsidó örökségi helyszínt fedeztek fel, egy valószínűtlen helyen.

Néhány éve Marian Zwolski, egy chmielniki üzletember megvásárolt egy egykori szórakozóhelyet, amely már 15 éve bezárt. Amikor kinyitotta az ingatlan pincéjénej ajtaját, váratlan dolgot fedezett fel: egy mikvét – írja a The Jerusalem Post.

A rituális fürdő kék-fehér padlólapja még mindig látható, csakúgy, mint a Dávid-csillagok a falon. Ez egy kisebb mikve, lépcsőjén felfelé az egykori Szfinx klub maradványai találhatóak.

Zwolski, aki a közeli Kielcében temetkezési irodát is üzemeltet, a Haaretznek elmondta, reméli, hogy a mikvét turisztikai látványossággá, esetleg múzeummá alakíthatja.

2023, aug, 23