Sikeresen zárult a Bét Sálom zsinagóga nyári tábora

Többek között a BZSH támogatásával zajlott le a Bét Sálom zsinagóga idei nyári tábora, amelynek keretén belül számos értékes program gazdagította azt a szűk egy hetet, amelyet a gyerekek a lágymányosi körzetben tölthettek.

A jövő generációja számára a zsidó hagyományok követése, tanulása mellett lehetősége volt eltölteni egy boldog hetet a zsinagógában a tábor során.

Minden napnak fontos, központi eleme volt, hogy a gyermekek gyakorolják a zsidóság alapértékeit, hagyományait. Ezért a szervezők nagy gondot fordítottak arra, hogy a résztvevők:
‐ gyakorolják az ÁLDÁSOK használatát (kézmosások, étkezések során)
‐ tanuljanak a nagyobb ünnepeinkről (Ros Hasana, Jom Kippur, Szukot, Hanuka, Pészach, Shabbat)
‐ betartsák az étkezési szokásokat

Minden nap volt kézműves foglalkozás, melynek során, díszítést késztettek a zsinagóga Kiddus terméhez, illetve az ünnepeinkhez készítettek maguknak használatos tárgyakat (hanukai, gyertya tartók, havdala „készlet”).

A tábor első napján kézműves foglalkozást tartottak, ahol a gyerekek kipróbálhatták magukat az agyagozás és a szabadkezes festés fortélyaiban.

Tanultak a Ros Hasanaról és a Jom Kippurról is, majd a második napon egy híres kecskefarmra látogattak el, ahol a körzet elnökének Horváth Józsefnek segítségével bepillantást kaphattak arról, hogyan is kell kecskét tartani, nevelni, gondozni.

A harmadik napon a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret látogatták meg közösen, és persze a régi gépeket is megtekintették, kipróbálták a múzeumban, majd a negyedik napon felfedezhették a Pénz Múzeumot, ahol interaktív kiállításon és pénzkészítésen vehettek részt, majd mozidélutánt tartottak nekik, ahol az “Egyiptom hercegét” élvezhették a filmvásznon.

A tábor során a gyerekek minden nap héber szavakat tanulhattak, dallamokkal, a Sábátra történő felkészülés jegyében, így a zárónapon is a Szombatra való készülés volt a fókuszban. A gyerekek saját maguk készítették el az ünnepi barcheszt. Egész nap sütöttek, gyúrtak, dagasztottak, remek hangulatban várták a Szombatot.

A szervezők szerint mozgalmas, izgalmas és tanulságos hét áll mögöttük, amelyet a gyermekek (sem) akartak abbahagyni.

2023, aug, 21