Szeptember 3-án kezdődik az idei Zsidó Kulturális Fesztivál

Szeptember 3-tól 12-ig zenei és irodalmi programokkal várja a közönséget a 25. Zsidó Kulturális Fesztivál Budapesten hét helyszínen.
A rendezvénysorozatnak a Dohány utcai, a Frankel Leó úti, a Hegedűs Gyula utcai, a Rumbach utcai zsinagóga, a Bálint Ház, a Magyar Zene Háza és a Papp László Budapest Sportaréna ad otthont.

A közönség a magyar zenei élet olyan elismert énekeseivel találkozhat, mint például Malek Andrea, Szulák Andrea, Falusi Mariann, Veres Mónika Nika, Pásztor Anna, Janicsák Veca, Müller Péter Sziámi, Dés László vagy Vastag Tamás.

Az énektudásukkal is kiemelkedő színészek közül olyan művészek lépnek fel, mint Gubik Petra, Ónodi Eszter, Koós Réka, Hámori Gabriella, Janza Kata, Fesztbaum Béla, Bereczki Zoltán, Szabó P. Szilveszter, Csonka András, Kamarás Iván, Máté Gábor és Mácsai Pál.

A hazai zenésztársadalomból többek között Illényi Katica, Korcsolán Orsolya, Klein Judit, Jáger Bandi, Balogh Kálmán, Lukács Miklós, Szives Márton, Nógrádi Gergely, Banda Pál, a Voice&Brass, a Debrecen Dixieland Jazz Band és a Klezmerész együttes lép színpadra.

A fesztivált a Jávori Fegya által vezetett Budapest Klezmer Band koncertje nyitja, és a szintén 25 éves jubileumát ünneplő, Masa Tamás által vezetett Sabbathsong Klezmer Band fellépése zárja. A fesztiválon köszöntheti a közönség az izraeli Voices of Yemen együttest, az Omri Mor Triót és Alex Jacobowitz marimba- és xilofonművészt is.

Világpremierre készül a Leonyid Gutkin által vezetett Binah Orchestra, amely erre az estére hazai és nemzetközi fellépőkkel egészül ki: az izraeli Amber Revival formációt alkotó Netta Nimrodi és Arie Burshtein, a Rox Brothers zenekart megalapító orosz Alex és Nikita Pozdnyakov, valamint Viktoria Koloszova énekesnő csatlakozik az együtteshez.

– Az idei kulturális fesztivált ezüstbe csomagoltuk a negyedszázados jubileumi múltra való tekintettel. A középkori Európában kialakult szimbólumrendszerben az ezüsthöz az alázat, a tisztesség, a tisztaság, a szeplőtelenség fogalmát társították. Ezen ünnepi kerek évforduló jegyében igyekeztünk széles, gazdag kínálatot összeállítani a közönségünknek – mondotta Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) alelnöke azon a sajtótájékoztatón, amelyet ma rendeztek a szeptember 3-án kezdődő, és szeptember 12-ig tartó 25. Zsidó Kulturális Fesztiválról.
Mint mondta, szíve szerint mind a 25 produkciót részletesen ismertetné, hiszen minden előadás megérné, hogy sokat beszéljenek róla, ehelyett a BZSH-elnök csak néhány programot emelt ki, elnézést kérve azoktól a művészektől, akiket kihagyott.

Dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója nagy szeretettel köszöntötte a megjelenteket, mert – mint mondta – a jelenlévő művészek nagy részét jól ismeri, s pozíciójából adódóan közel érzi magához a minden évben megrendezett zsidó kulturális fesztiválokat hosszú évek óta. Hozzátette: fontosnak tartja a rendezvénysorozatot, ezért amiben csak tud, örömmel áll a fellépők, a közreműködők, a közönség és a szervezők rendelkezésére. Az ügyvezető úgy fogalmazott: a mostani gazdag program méltó összeállítás a huszonötödik, jubileumi fesztivál ünnepi jellegéhez.

A fesztivál programjairól részletes információk a www.zsidokulturalisfesztival.hu oldalon találhatóak meg.

2023, aug, 02