Tanulj tovább a BZSH Külker Technikumban!

Ha esetleg azok közé tartozol, akiknek nem sikerült felvételt nyernie egyetlen kiválasztott egyetemre vagy főiskolára sem, akkor jól figyelj, mert ez a cikk Neked szól!
Teljesen elkeseredtél, mert a múlt héten kiderült, hogy nem sikerült elérned a választott egyetem vagy fősuli idei ponthatárait? Ne aggódj, még mindig nincs semmi sem veszve!

Ha az érettségit már kipipáltad, rengetegféle ingyenes szakképzésből (korábbi nevén OKJ-s képzésből) tudsz választani, ráadásul sok szempontból jól is jársz, ha beiratkozol valamelyik ilyen szakra. Azért, hogy a lehető legszuperebb döntést hozhasd meg a tanulmányaiddal és a jövőddel kapcsolatban, alaposan kifaggattuk Salusinszky Andrást, a BZSH Külkereskedelmi Technikum igazgatóját.

– Nem vettek fel sehova. Mi ilyen helyzetben az első teendőm?
– Nagyon fontos, hogy nem szabad ilyenkor kétségbeesni, mert lehet más, ingyenes képzéseket találni. Attól még, hogy valaki nem került be a felsőoktatásba, számtalan lehetősége van a továbbtanulásra. Érettségi utáni szakképesítést például mindenképpen érdemes szerezni. Ezen belül olyan szakot ajánlott választani, ami kapcsolódik ahhoz, amit az illető az egyetemen, főiskolán szeretne tanulni, mert a tantárgyak egy részét a későbbiek folyamán el tudja majd ismertetni, így azokat nem kell újra felvennie, nem kell levizsgáznia belőle. Ráadásul a megszerzett szakma pluszpontokat is jelenthet a felvételi során, így a következő alkalommal még nagyobb eséllyel lehet pályázni a felsőoktatási helyekre.
Arra is mindig igyekszem felhívni a figyelmet, hogy olyan képzést érdemes ebben a helyzetben választani, ahol odafigyelnek arra is, hogy minél nagyobb óraszámban tanítsanak idegen nyelvet. Nálunk például minden beiratkozó 120 órás ingyenes képzést kap angolból, németből vagy olaszból.
Összefoglalva a három legfontosabb dolog, amit érdemes tanulni, ha nem sikerült a felvételi, az a nyelv, az informatika és a szakma. Ezek által lehet valaki értékes szereplője a munkaerőpiacnak!
– Ezek a képzések olyan tudást adnak, amivel már lehet boldogulni? Vagy érdemes utána újra megpróbálni az egyetemi-főiskolai felvételit?
– Ha valaki mindenképpen szeretne diplomát szerezni, azt semmiképpen nem beszélném le. Ugyanakkor nem tekintem egy szakmának a megtanulását zsákutcának. Pláne, hogy egy ilyen végzettség gyakorlati tudást jelent, aminek a segítségével akár dolgozhat is az illető a főiskola vagy az egyetem mellett.
– Milyen előnyei vannak egy ilyen képzésnek?
– Azért is jó egy ilyen technikumba (korábbi nevén szakgimnáziumba), mint a miénk, beiratkozni, mert ugyanazokat a juttatásokat élvezheti a tanuló, mint mondjuk a felsőoktatásban vagy korábban a középiskolában. Magyarul kap diákigazolványt, családi pótlékot, árvasági ellátást, fedezve van a tb-je. Gyakorlatilag egy csomó minden megoldódik, ami most, ebben a pillanatban problémának tűnik. Nem is beszélve a szakképzési ösztöndíjról, amit jó tanulmányi eredménnyel havi 59 ezer forintra is fel lehet tornázni.
– Mik a felvételi követelmények? Mennyire nehéz bekerülni?
– Orientációs beszélgetést folytatunk minden jelentkezővel. Ezt azért tesszük, hogy meggyőződjünk róla, hogy a számára legmegfelelőbb szakot, szakmát választotta. Volt már olyan, akiről így derült ki, hogy a személyiségéhez, habitusához egy másik szakma illik.
– Vannak még szabad helyek?
– Most, ebben a pillanatban még úgy látom, hogy igen, tudunk felvenni tanulókat, úgyhogy várjuk a jelentkezéseket szeretettel! A helyek persze rohamosan fogynak, hiszen ezek a szakok nagyon népszerűek, hiányszakmákról van szó. Most, hogy kiderült, hogy körülbelül 30 ezren nem kerültek be a felsőoktatásba, gyakorlatilag égnek nálunk a vonalak!
ügyintéző szakmák.

– Mi jellemző a fellelhető képzésekre? Miben vagytok mások?
– Informatikai, gazdasági, kereskedelmi, logisztikai és turisztikai vonalon mozgunk, s nappali és esti szakképzéseket is kínálunk, melyek többnyire kéttanévesek, kivéve az esti kereskedő és az esti idegenvezető képzést, melyek egytanévesek. Idén ősszel a Kereskedő és webáruházi technikus szakmát már Okleveles technikus képzésként is tudjuk indítani, ami a továbbtanulók számára extra kredit-beszámítást jelent majd a BGE Külkereskedelmi Karának „Kereskedelem és marketing” alapszakán, de hasonló pozitív fejleményre készülünk a Logisztikai technikus szakmával kapcsolatban is. Ezen kívül fontos számunkra a gyakorlatias képzés biztosítása, ezért a tantermi oktatásba sok gyakorlati példát, esettanulmányt és projektfeladatot csempészünk bele, de amikor csak lehet, valós munkakörnyezetbe is kivisszük a tanulókat vagy olyan munkaadókat hívunk meg, akik a nálunk oktatott szakmák rejtelmeiről hiteles és aktuális információval tudnak szolgálni.

És persze ott van a már említett nyelvoktatás!
A legnépszerűbb szakképzéseink között szerepelnek a Kereskedő és webáruházi technikus, a Logisztikai technikus, a Pénzügyi-számviteli ügyintéző, a Szoftverfejlesztő és – tesztelő, a Turisztikai technikus és a Vállalkozási ügyviteli ügyintéző szakmák.

Részletes információ és jelentkezés a www.kulkertechnikum.hu weboldalon.

Cím: 1065 Budapest, Révay utca 16. (a Bálint Házzal egy épületben)

2023, aug, 01