Mozizz a szabad ég alatt! – Izraeli díjnyertes film a Margitszigeten

Augusztus 2-án szerdán ismét izraeli filmmel itt a MOZISZIGET a Margitszigeti Atlétikai Centrum hívogatóan zöld füvén! A film pedig nem más, mint az Állványzat (Scaffolding), Izrael egyik fesztiválkedvenc, rengeteg filmes díjat bezsebelt drámája.

A “teljesen magával ragadó karaktertanulmányként (Los Angeles Times) és “kemény és megható nevelési drámaként” (The Hollywood Reporter) jellemzett “kis film nagy szívvel” (Screen International) kiérdemelte az “egyik legszebb és legérdekesebb film, amely valaha Izraelben készült” (Avner Shavit, Walla) címet, amikor a Cannes-i Filmfesztiválon a rangos ACID bemutatóján tartották a világpremierjét. A film ezután számos díjat nyert, többek között a legjobb izraeli játékfilm és a legjobb színész díját, valamint a legjobb operatőri munkáért járó elismerést a Jeruzsálemi Filmfesztiválon, és 8 jelölést kapott az Izraeli Filmakadémiától, valamint elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat.

“Matan Yair debütáló játékfilmje egyszerre káprázatos és csodálatosan olvasmányos” – mondta Richard Ross, a Breaking Glass társelnöke. “Az újonc és nem színész Asher Lax magával ragadó, magabiztos alakítást nyújt ebben az összetett történetben, amely egy fiúról és az apjával és tanárával való nehéz kapcsolatáról szól”.

A 17 éves ASHER mindig is az impulzív bajkeverő volt, az általános iskolától kezdve a gimnáziumon és a középiskolán át. Nehezen tud koncentrálni az órákon, és rengeteg düh és erőszak kényszeríti, ugyanakkor jelentős mennyiségű bájjal és utcai bölcsességgel is fel van vértezve. Míg szigorú apja természetes utódot lát benne a családi állványozó vállalkozásban, Asher másfajta férfias példaképet talál szelíd irodalomtanárában, Ramiban, és különleges kapcsolatot alakít ki vele. A két világ között megtépázva Asher esélyt keres egy új életre és új identitásra. Amikor hirtelen tragédia történik, az érettség végső próbáját kell kiállnia.

A SCAFFOLDING számos filmfesztiválon szerepelt, többek között a Torontói Független Filmfesztiválon, a Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon, a Philadelphiai Filmfesztiválon és a Raindance Filmfesztiválon.

A vetítésre érdemes saját pokrócot és enni-innivalót hozni. A vetítéseket csak megfelelő időjárás esetén tartják meg. A vetítés ingyenes! További részletek a filmről itt olvashatóak.

A Mozisziget az európai kulturális intézetek magyarországi hálózata, az EUNIC Hungary nyári, ingyenes szabadtéri vetítéssorozata augusztus 2-14. között. 

Az esemény az Izraeli Nagykövetség, a Merkaz, a JCC Budapest – Bálint Ház és a ZSIFI támogatásával valósul meg a Mozisziget rendezvénysorozat részeként az EUNIC szervezésében.

2023, júl, 27