Nemzetközi nyári tábor keretein belül segédkeznek külföldi fiatalok a Kozma utcai temetőben

Július 15. és 27. között immár ötödik alkalommal kerül sor Magyarországon az ASF németországi evangélikus ifjúsági szervezet nemzetközi nyári táborára.

„Európa mi vagyunk – Európa az, amivé tesszük!”  – Ez a jelmondata annak a kezdeményezésnek, amelyet a német Aktion Sühnezeichen Friedensdienste (ASF – Bűnjel Békeszolgálat Akció) nevű szervezet hirdetett meg azért, hogy közelebb hozza egymáshoz a különböző nemzetiségű, kulturális hátterű, történelmi örökséget hordozó társadalmi csoportokat Európában.

Az alapítvány az evangélikus egyház keretei között jött létre. Alapítóit a német nemzetiszocializmus bűntetteivel és hatástörténetével való szembenézés motiválta. Programjaikkal a németek háborús bűneiből próbálnak jóvátenni annyit, amennyit ma, a háború után több mint hetven évvel még lehetséges. A megbékélésért és egymás megértéséért dolgoznak. Azért, hogy a megismerés által megtanulják megérteni egymást, és így leomoljanak az előítéletek, feloldódjon a lépten-nyomon tetten érhető félelem.

A nemzetközi tábor résztvevői a Magyarországon töltött napokban zsidó temetőkben dolgoznak: kertet rendeznek, részt vesznek a sírkövek felújításában, hogy munkájuk révén nyomot hagyjanak maguk után, ahogy bennük is nyomot hagynak a sorsok, emlékhelyek, amelyekkel itt találkoznak.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület házigazdaként gondoskodik arról, hogy a tábor résztvevői megismerhessék a zsidó közösség múltját, történelmi örökségét is. Találkozókat szervez történészekkel, politikusokkal, művészekkel, holokauszt túlélőkkel, egyházi vezetőkkel, hogy a világ különböző részeiről érkező fiatalok képet kaphassanak arról, hogyan éltek és élnek a zsidók Magyarországon.

Az idei táborba érkező fiatalok folytatják a Kozma utcai temetőben a munkaszolgálatos mártírok parcelláinak rendbetételét, amely munkát idén talán be is tudnak fejezni.

A résztvevők június 16-án megismerkedtek a munkaterülettel. Az elmúlt öt évben ide tértek vissza folyamatosan a táborozók, hogy megtisztítsák és olvashatóvá tegyék az áldozatok síköveit. A munka megkezdése előtt Dohi Gabriella vezetésével sétát tettek a temetőben. Tájékoztatást kaptak a zsidók temetkezési szokásairól, a sírkövek szimbólum rendszeréről. Megnézték több jeles személy sírját és az építészetileg izgalmas sírírköveket, kriptákat. Másnap pedig már megkezdődött az igazi munka.

A 2023. évi ASF tábort támogatja a Miniszterelnökség, a Honvédelmi Minisztérium, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Budapesti Zsidó Hitközség.

2023, júl, 19