Sámsont ábrázoló, ezerötszáz éves mozaikrészletet tártak fel Izraelben

Egy kiválóan megmaradt, színes 1500 éves mozaik részeit, köztük Sámson történetének jeleneteit és egy kősziklára vadászó tigris ábrázolását, a közelmúltban tárták fel egy ősi zsinagógában Hukokban (חוקוק), a Galileai-tenger közelében.

Az idén feltárt mozaik 11 évnyi régészeti ásatás után az utolsó olyan rész, amelyet az 5. századi zsinagógából tártak fel. A teljes 20×14 méteres padlót élénk mozaikok borítják, amelyek bibliai jeleneteket és díszes mintákat illusztrálnak a korszakból – írja a Times of Israel.

A zsinagóga padlóján az előző évadokban feltárt mozaikok között szerepel Debora legkorábbi ismert ábrázolása, az Elim oázisa történetének első ismert megjelenítése a kivonulás idején, valamint Noé bárkája, Jónás és a halak illusztrációi és a Vörös-tenger kettéválása.

„Nincs még egy ehhez hasonló zsinagóga Izraelben, amelyben ennyi különböző mozaik található ennyi különböző bibliai témával és párhuzamokkal” – mondta Jodi Magness professzor, régész és a korai judaizmus professzora Chapel Hill.

Magness 2011 óta egy nemzetközi szakértői csapattal, diákokkal és önkéntesekkel együtt minden nyáron feltárja a Hukok-ot, kivéve a járvány alatti két évet. A csapat idén fejezte be a késő római zsinagóga és a tetejére épült 14. századi mameluk zsinagóga belsejének feltárását, feltárva a mozaik utolsó addig feltáratlan részét.

2023, júl, 14