Izraeli kutatók trójai falóval pusztítanák el a rákos sejteket

Első alkalommal izraeli kutatóknak sikerült a baktériumok által termelt toxint mRNS-molekulákba kódolniuk, és azt közvetlenül a rákos sejtekbe juttatni, így azok olyan toxint termeltek, amely megölte őket.

A Yasmin Granot-Matok PhD-hallgató és Dan Peer professzor által vezetett tanulmány kimutatta, hogy melanómás bőrrákos állatmodelleknél egyetlen injekció beadása a tumorágyba 44-60 beteg eltűnéséhez vezetett.
“Az volt az ötletünk, hogy a bakteriális toxinra kódolt biztonságos mRNS-molekulákat közvetlenül a rákos sejtekhez juttatjuk és ezzel rábírjuk ezeket a sejteket, hogy ténylegesen termeljék azt a mérgező fehérjét, amely később megöli őket. Ez olyan, mintha egy trójai falót helyeznénk a rákos sejtbe” – mondta a kutatást vezető professzor az israel21c-nek.

“Egy egyszerű injekcióval a daganatágyba rákos sejteket „öngyilkosságra” késztethetünk anélkül, hogy károsítanánk az egészséges sejteket. Ráadásul a rákos sejtek nem tudnak ellenállni a technológiánknak, ahogy az gyakran megtörténik a kemoterápia során, mert mindig más természetes méreganyagot használhatunk.” – tette hozzá.

2023, júl, 11