Támmuz 17 – Öt katasztrófára emlékezünk

Ma van Támmuz hónap 17-e (שבעה עשר בתמוז‎), amely a zsidóság egyik gyásznapja. Reggeltől estig tartó böjt jellemzi a napot.

A Misna szerint a történelem során öt katasztrófa is történt ezen a napon:
1. Az Egyiptomból kivonult izraeliták kérésére ezen a napon készítette Áron az aranyborjút.  Ekkor törte össze a kinyilatkoztatás hegyéről visszatérő Mózes a kőtáblákat.
2. Manasse király ezen a napon állított bálványszobrot a Szentélybe.
3. Ezen a napon égette el a Tórát egy bizonyos Apostomus. A vélemények megoszlanak Apostomus kilétét illetően. Egyesek szerint egy római katonai vezetőnek a Bar Kochba felkelést közvetlenül megelőző provokációjáról volt szó. Mások szerint Antiokhosz Epiphanészre utal a Misna, aki a makkabeus felkelést megelőzően égette el az összes fellelhető Tóratekercset. Vannak még más jelöltek is, nem egyértelmű a dolog.
4. I. sz. 70-ben ezen a napon törték át Titusz hadai Jeruzsálem falát. Három héttel később elesett a város, elpusztult a Szentély (Áv hó 9-én).
5. Ugyanezen a napon szűntek meg a napi áldozatok. Iosephus Flavius szerint a városfal áttörésekor a papokat is harcba hívták, így nem maradt rituálisan tiszta áldozópap a Szentélyben, aki elvégezhette volna a reggeli és esti áldozatokat. A zsidóságban ezzel lezárult az áldozati kultusz korszaka. A napi és ünnepi áldozatok helyét hamarosan a napi és ünnepi imák veszik át.

Tammuz 17. Izraelben rendes munkanapnak számít,  de a böjt miatt többen kérnek és kapnak a munkahelyükön rendkívüli fizetett szabadságot.

dr.Verő Tamás főrabbi korábbi gondolatai a gyásznapról:

2023, júl, 06