Izraeli tanulmány bizonyítja, hogy a növények “beszélnek”

Izraeli kutatóknak most először sikerült bebizonyítaniuk, hogy a növények valóban zajt adnak ki magukból. Ultrahangos mikrofonok segítségével vettek fel olyan pattogatott kukoricaszerű pattogó hangokat, amelyek általában az emberi fül hallási tartományán kívül esnek.

Ez a felfedezés megváltoztatja a természeti világról alkotott ismereteinket, és a Tel Avivi Egyetem kutatóinak még sok mindent meg kell érteniük. Pontosabban, hogy ki vagy mi hallgatja ezeket a zajokat, és miért.

A felfedezéssel lehetőség nyílik annak nyomon követésére, hogy egy növény küzd-e egy láthatatlan kórokozó ellen, és megakadályozható, hogy az egy teljes állományra átterjedjen. A gazdálkodók hatékonyabban öntözhetik terményeiket és alkalmazhatnak rovarölő szereket is.

A növények által kiadott hangok fajonként eltérőek, zajuk és gyakoriságuk pedig eltérő attól függően, hogy milyen stressznek vannak kitéve – például amikor kiszáradtak, levágták őket vagy vírussal fertőzöttek.
“Az állatok folyamatosan kommunikálnak, hangokat adnak ki és reagálnak a hangokra, ezért elég ostoba feltételezés lenne, ha egy növény teljesen süket és néma lenne. Több hang hallatszik a növények vizsgálata során, ahogy a kiszáradás növekszik, majd csökken. Tehát amikor egy paradicsom teljesen kiszáradt, de még nem halt meg, akkor nem ad ki semmilyen hangot. Egy levágott növény viszont csak több órán keresztül ad ki zajt és amikor a növények nincsenek stressznek kitéve, akkor nagyon csendesek, óránként egy hangnál kevesebbet adnak ki.” – mondta Lilach Hadany, a Növénytudományi és Élelmiszerbiztonsági Iskola munkatársa a NoCamelsnek.

A kutató még nem tudja, hogyan csapnak zajt a növények. A jelenlegi elmélete szerint ez ahhoz kapcsolódik, amikor a víz feszültsége a növényi szövetekben annyira megnő, hogy az hirtelen gázbuborékokká alakul, és ultrahangos pukkanást bocsát ki.

A növények 40 és 80 kilohertz közötti hangokat bocsátanak ki – teljesen az emberi halláson kívül, ami 16 kilohertzig terjed.

A vizsgálat elsősorban a paradicsom- és dohánynövényekre összpontosított, de a búza, a kukorica, a kaktusz és az árvacsalány reakcióját feljegyezték.

(nocamels)

2023, júl, 02