Döntöttek: egy év tartózkodás után jár izraeli útlevél az új bevándorlóknak

Többórás vitát követően a Kneszet elfogadta a törvényt, mely július 10-től visszaállítja az egyéves tartózkodási kötelezettséget, mielőtt izraeli útlevelet adna a visszatérés törvénye által állampolgárságot szerző új bevándorlóknak.

A változás oka abból a széleskörű trend miatti aggodalomból fakad, hogy egyesek anélkül élnek az izraeli állampolgárság megszerzésének lehetőségével, hogy az államhoz bármilyen más valódi kapcsolatuk lenne – írja az ujkelet.live.

A törvény felhatalmazza a belügyminisztert arra, hogy megtagadja az útlevél kiadását egy új bevándorló számára, aki az izraeli visszatérési törvény értelmében érkezett, amíg a bevándorló nem igazolja, hogy tartózkodási helye Izraelben van.

2017-ben úgy változtattak a törvényen, hogy az izraeli állampolgárságra jogosult új bevándorló egyidejűleg izraeli útlevelet is kaphasson.
A Sabak belbiztonsági szolgálat korábban figyelmeztetett, hogy ez visszaélésekhez vezethet, az izraeli útleveleket „az állam biztonságát sértő cselekmények végrehajtására” használhatják fel.  2017 előtt a Belügyminisztérium egy 1964-es irányelvre támaszkodott, hogy egy év tartózkodási teszttel éljen, és az év lejártáig ideiglenes utazási okmányt állított ki.

A Népességi és Bevándorlási Hatóság adatai szerint a 2015-ben érkezett bevándorlók mintegy 63 százaléka és a 2016-ban érkezettek 66 százaléka ma is Izraelben él. Ez az arány 2017 óta 61 és 69 százalék között ingadozik.

A hatóság követelménye, hogy a bevándorlás óta az idő legalább 75 százalékát Izraelben kell tölteni.

2023, jún, 14