A Scheiber diákjai a nyertesek között a Centropa pályázatán

A Centropa Alapítvány „Helyi zsidó temetők” nemzetközi diákverseny online díjkiosztóján hét ország versenyzői között a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fenntartásában működő Scheiber Sándor iskola 10. b osztályos diákjainak filmje a nyertes kategóriába került,a nyereményük 250 euró értékű elektronikai utalvány.

A Scheiberben kiemelt jelentőségű oktatási feladat, hogy a tanulók megismerjék a vidéki zsidó közösségek történetét és életét is.

Mivel Salgótarján tavaly ünnepelte a várossá nyilvánításának 100. évfordulóját, a Scheiber Sándor iskola diákjai novemberben ellátogattak el a nógrádi megyeszékhelyre, hogy bepillantást nyerjenek a helyi zsidóság történetébe, s egyúttal tiszteletüket tették a Salgótarjánban elhelyezett botlatóköveknél is. Sajnos már csak a zsinagóga és mikve helyszínein járhattak, mert a létesítményeket korábban lerombolták.

A 10. b. osztályosok nyertes projektje az iskolavezetés támogatásával jött létre dr. Tóth Andrea, az intézmény tanára, a Salgótarjáni Zsidó Hitközség elnöke és Patkó Csaba osztályfőnökök közreműködésével. Köszönet illeti Szilágyi Sárát és a Centropa Alapítványt a szervezésért és a lehetőségért.

2023, máj, 12