Több embert lelőtt egy támadó a tunéziai Dzserba szigetének zsinagógája előtt

Megölt egy rendőrt és két hívőt Tunéziában egy fegyveres támadó Dzserba szigetének zsinagógája előtt – közölte szerdára virradóra az észak-afrikai ország belügyminisztériuma.
A tárca közleménye szerint a támadóval végeztek.

Úgy tudni, a biztonsági erők egyik tagja először megölte kollégáját, majd válogatás nélkül lövöldözni kezdett az imaház előtt. A támadót végül a biztonságiak lőtték le.

A halottakon kívül négy hívő és hat biztonsági őr megsebesült, az egyik őr később belehalt sérüléseibe a TAP tunéziai hírügynökség jelentése szerint.

Nem sokkal korábban szemtanúk és a Mosaique FM rádió számolt be lövésekről a tunéziai partok közelében található szigeten, amelyen Afrika egyik legrégibb zsinagógája található.

Izraeli sajtójelentések szerint mintegy ezren tartózkodtak az imaházban a támadás idején.

A megölt hívők közül az egyik tunéziai, a másik francia-tunéziai állampolgár.

A napokban zajlik az évente megrendezett el-greibai zarándoklat, amely a többségében Dzserbában élő, 1800, zsidó vallású tunéziai egyik legfontosabb hagyománya. A helybélieken kívül Izraelből és Európából is zsidók százai látogatnak a szigetre.

Az eseményt szoros biztonsági intézkedések mellett tartják, tekintettel arra, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szélsőségesei 2002-ben merényletet követtek el a zsinagóga ellen egy robbanószerrel megpakolt teherautóval. A terrortámadásban 21 külföldi turista vesztette életét.

(mti)

2023, máj, 10