Izraelben készenléti állapotban várják a palesztinok válaszát a kedd izraeli légicsapásokra

Izraelben készenléti állapotban várják a palesztinok válaszát a kedd izraeli légicsapásokra, a Gázai övezet környékén továbbra sincs tanítás – jelentette a helyi média szerdán.

Éjszaka a várakozásokkal ellentétben nem indítottak rakétákat a Gázai övezetből Izrael felé válaszul az Iszlám Dzsihád nevű iszlamista szervezet három gázai vezetőjének kedd hajnali célzott megölésére, mely akcióban tíz civil, köztük négy gyermek is életét vesztette.

“A válaszok nem korlátozódnak egy bizonyos frakcióra, hanem minden csoportnak részt kell vennie benne” – nyilatkozta a Gázai övezetet irányító Hamasz terrorcsoport egyik tisztviselője. “Súlyos leckét fognak adni Izraelnek” – tette hozzá.

A válaszcsapástól tartva nem csak kedden, hanem szerda délelőtt sem megy iskolába mintegy háromszázezer tanuló a Gázai övezet melletti izraeli településeken. Az oktatási minisztérium internetes távoktatással próbálja helyettesíteni a tanítást.

A Gázai övezet negyven kilométeres körzetében továbbra is tilos a gyülekezés, s Askelonban számos kereskedő arról számolt be, hogy üresek a boltok. A szabad ég alatt legfeljebb tízen, zárt területen legfeljebb százan tartózkodhatnak, és csak azok a munkahelyek működhetnek, ahol légiriadónál időben elérhető az óvóhely.

A Ynet szerint a biztonságiak úgy vélik, hogy az Iszlám Dzsihád azért késlelteti a választ, mert átütő erejű “nyitó csapást” szeretne. Kedd délután egy ilyet hiúsítottak meg egy légicsapással Han-Junisznál, és Izrael nagy erőfeszítéseket tesz a további hasonló támadások megakadályozására.

Helyi médiaértesülések szerint a színfalak mögött megpróbálják közvetítők segítségével megnyugtatni a kedélyeket. A tárgyalásokon részt vesz az ENSZ-főtitkár küldötte, valamint Egyiptom és Katar képviselői, akik nyomást gyakorolnak az Iszlám Dzsihádra, hogy ne válaszoljanak, s a Hamaszra, hogy kényszerítsen nyugalmat az Iszlám Dzsihádra.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában szerdán zárt ülést tartanak a Gázai övezeti eszkalációról, Kína, Oroszország és az Egyesült Arab Emirátusok kérésére.

(mti)

2023, máj, 10