Izrael egész területén az ünnep ellenére is tilos a tűzgyújtás

Tilos lesz máglyát gyújtani Izraelben LágBaomer ünnepén, a nagy tüzek terjedésének megelőzése és a levegőszennyezés csökkentése érdekében. A tűzoltó- és mentőszolgálat biztosa, valamint a környezetvédelmi és az egészségügyi miniszterek arra kérik a lakosságot, hogy ünnepeljenek felelősségteljesen és biztonságosan, és kerüljék a tüzeskedést. Csak azokon a területeken lehet tüzet gyújtani, amelyeket a helyi hatóságok jelöltek ki erre a célra.

Május 10-ig, szerdáig tilos lesz a nyílt területeken a máglyák és tábortüzek gyújtása az egész országban – jelentette be Eyal Caspi, az izraeli tűzoltó- és mentőszolgálat biztosa – írja a jpost.com.

A nagy tüzek terjedésétől való félelem miatt döntöttek úgy, hogy az országszerte egyszerre égő több tízezer tűz esetén megfelelő operatív elhárítást tudjunk végezni. A tilalom alól kivételt képeznek azok a területek, amelyeket a helyi hatóságok alakítottak ki tűzgyújtásra.

“Ez egy megfontolt és időhöz kötött döntés, amely során szem előtt tartottuk az ünneplés és az ünnep hagyományának tiszteletben tartásának lakossági vágyát, valamint a természet és a környezet nyugalmának megőrzését. Felszólítom a lakosságot, hogy vállaljanak felelősséget a környezetért, és ünnepeljenek a biztonsági előírások betartásával” – tette hozzá Caspi.

Az izraeli minisztériumok szerint a szennyezés csökkentése érdekében is kerülnünk kell a tűzgyújtást.

Az Egészségügyi és Környezetvédelmi Minisztérium csatlakozott ahhoz a felhíváshoz, hogy kerüljük a tüzeskedést ezen az ünnepen, hogy csökkentsük a levegőszennyezést, valamint a máglyák okozta egyéb egészségügyi és környezeti károkat.

Idit Silman környezetvédelmi miniszter így nyilatkozott: “Az elmúlt években jelentősen csökkent a légszennyezettség, köszönhetően a lakosság tudatosságának és a máglyák számának csökkentésének. Lehet másképp is ünnepelni! Felszólítjuk a lakosságot, hogy tartózkodjanak a máglyagyújtástól és olyan tevékenységet végezzenek az ünnepen, amely védi a közegészséget és a környezetet, és nem jelent veszélyeket.”

“A tüzek veszélyesek lehetnek a környezetre és a közegészségügyre” – tette hozzá Moshe Arbel új egészségügyi és belügyminiszter (Sasz párt). “Kötelességünk a biztonsági előírások betartása, a szükségtelen és veszélyes sérülések megelőzése, a légszennyezettség lehetőség szerinti csökkentése. Arra kérem a szülőket, hogy maradjanak éberek és ne veszélyeztessék magukat és a gyerekeket a füst belélegzésével, és ne tegyék ki magukat környezeti és egészségügyi ártalmaknak.”

Annak ellenére, hogy a Lag Baomer ünnepen az elmúlt években jelentősen csökkent a levegőszennyezés, a környezetvédelmi minisztérium szerint a levegőben a tavalyi évben mért legmagasabb részecskék szintje még mindig több mint hétszerese volt a szokásos napi szintnek.

Máglyatűz során nagy koncentrációban vannak jelen belélegezhető részecskék. A részecskék veszélyesek lehetnek, különösen a gyermekek számára, akiket gyakran a gége égési sérülései miatt a sürgősségi osztályra utalnak a Lag Baomer alatt.

Az Egészségügyi és Környezetvédelmi Minisztérium ezért arra kéri a lakosságot, hogy idén kerüljék a máglyagyújtást, és tartsanak alternatív közösségi tevékenységeket a természetben, mint például a túrázást.

Mindkét minisztérium irányelveket is megfogalmazott, a biztonságos és kellemes ünnep biztosítása érdekében.

A Környezetvédelmi Minisztérium irányelvei
Ha mégis tüzet gyújtunk, ne dobjunk bele műanyagot, nejlont, és persze eldobható műanyag vagy hungarocell edényeket. Ezek elégetése rákkeltő anyagok kibocsátását okozza – közölte a tárca.
Fapótlót ne égessünk el, mivel ezek gyártási folyamata magában foglalja a különféle ragasztókkal való keverést, és veszélyes anyagokat tartalmazó részecskéket bocsátanak ki a levegőbe. Ugyanez vonatkozik a festett vagy lakkozott fára is. Tegyük a tábortüzet olyan helyre, ahol nincsenek tövisek és gazok, és ésszerű biztonságos távolságra van az épületektől, elektromos és telefonvonalaktól, fáktól, bokroktól vagy tüzelőanyagoktól.
Kerüljük a műanyag edények használatát – használjunk helyette újrafelhasználható edényeket. Hozzunk magunkkal szemeteszsákokat, és hagyjuk olyan tisztán a helyet, ahogy találtuk.

Az Egészségügyi Minisztérium irányelvei
Egy felelős felnőttet kell kijelölni, aki végigkíséri a máglya előkészületeit, a fagyűjtéstől a tűz befejezéséig. Ne hagyjuk a gyerekeket felügyelet nélkül, még csak egy pillanatra sem.
Csak szögek vagy más kiálló tárgyak nélküli fát használjunk, amelyek megvághatják vagy megsérthetik az embereket, és tartsunk távol minden gyúlékony vagy éghető anyagot a tűztől.
Viseljünk magas cipőt, hosszú nadrágot és inget, hogy megvédjük testünket a felszálló parázstól, valamint a hüllők és kártevők esetleges harapásától, akiket a tűz melege vonzhat.
Tartsunk magunknál mobiltelefont, elsősegélynyújtó készletet és két teli vödör vizet a tűz közelében, hogy készen álljunk a vészhelyzetekre.

Ha burgonyát vagy hagymát főzünk a tűz parázsában, fűzzük fel egy drótra, hogy biztonságosabb legyen kiszedni, amit csak felnőtteknek szabad megtenniük. Fogyasztás előtt győződjön meg róla, hogy kihűlt.
Ne dobjunk üveget és köveket a tűzbe, mert felrobbanhatnak a tűzben, és veszélyt jelenthetnek mindenkire a környezetünkben.

(izraelinfo)

2023, máj, 08