Hétfőn este köszönt be Jom Hazikaron (יום הזיכרון)

Az elesett katonák és a terror áldozatainak emléknapja, Jom Hazikaron (יום הזיכרון) hétfő este veszi kezdetét Izraelben.

Az 1860 óta vezetett adatok szerint a halottak száma 24.213, az elmúlt egy évben 59 új név került fel az ország védelme során elhunytak listájára.

Az adatok tartalmazzák az összes katonát és rendőrt, akik az elmúlt évben szolgálatuk során vesztették életüket baleset, öngyilkosság vagy betegség következtében – írja az ujkelet.

Tavaly 86 hadirokkant hunyt el a szolgálat közben szerzett sérüléseik szövődményeinek következtében.

A nemzeti biztosító 1851 óta vezetett adatai szerint 4.255 polgárt öltek meg terrorista támadások során, az elmúlt évben 31 új névvel bővült a lista.

1851 óta 3420 izraeli maradt árván terrortámadások következtében, köztük 118-an mindkét szülőjüket elvesztették valamint 800 özvegy, 851 gyermekét elveszítő szülő és 250 család, akik egynél több családtagot veszítettek el.

Hétfőn este 20 órakor egy percre megszólalnak a szirénák országszerte az izraeli háborúkban elesett katonák és a terrortámadások áldozatainak emlékére. Közvetlenül a sziréna után országszerte megemlékezések kezdődnek. A fő szertartásra Jeruzsálemben a Siratófal plázánál kerül sor.

Másnap délelött 11 órakor két percre megszólalnak a szirénák, majd elkezdődnek az állami megemlékezések országszerte 52 katonai temetőben és az emlékhelyeken. A fő ceremóniára a jeruzsálemi Herzl-hegyen kerül sor.

Az Emléknap kedd este 19:45-kor fáklyagyújtással ér véget és kezdetét veszi a 75. Függetlenségi Nap (יום העצמאות).

Az emléknapot 1951-ben David Ben Gurion miniszterelnök kezdeményezte és jelölte ki Ijjár 4-re.

 

2023, ápr, 21