Salusinszky András: a tanárok ellenállása miatt nem vehette át a BZSH a Herman Ottó Általános Iskolát

A XIII. kerületi Herman Ottó Általános Iskola 364 szavazásra jogosult szülője közül 253-an voksoltak. Ebből 178-an nemmel, és 75-en szavaztak igennel arra, hogy a Budapesti Zsidó Hitközség átvegye az intézmény fenntartását.

A 60 éves újlipótvárosi iskola tehát az államé marad, de Salusinszky András, a Budapesti Zsidó Hitközség Külkereskedelmi Technikumának igazgatója, a projekt egyik vezéralakja ezt mégsem tartja kudarcnak. “A sikert azzal magyarázom, hogy el tudtuk mondani, hogy mi az oktatásról mit gondolunk, milyen irányokat tartunk kívánatosnak a magyar oktatás területén” – mondta az infostartnak az igazgató.

Salusinszky szerint ez egy gyermekközpontú, sokszínűséget, elfogadást támogató, pozitív pedagógián alapuló megközelítés. Sok és hatékony nyelvoktatást, a digitális írástudással kapcsolatos szemléletformálást, tanítást képviselték volna. A váltás szerinte a tanári kar totális ellenállásán bukott meg. Úgy véli, a tanári társadalom a sok meghurcoltatás miatt nem nyitott, és minden újdonságtól fél. Elmondása szerint a szülők 30 százaléka szavazott a fenntartóváltás mellett, mert a tanárok egy egységes közös nyilatkozatban azt mondták, hogy nem támogatják a fenntartóváltást, és kilátásba helyezték a felmondásukat is.

Az igazgató emlékeztetett, hogy a jogszabályok miatt nem volt sok idejük a kampányolásra. Szerinte részben ez is az oka annak, hogy nem tudták meggyőzni a tanárokat és a szülőket, arról, hogy ne formáljanak felekezeti iskolát, illetve nem bocsátanak el pedagógusokat.

 

2023, ápr, 20