Latorcai Csaba: A holokauszt az egész magyar társadalom történelmének egyik legnagyobb tragédiája

A holokauszt nemcsak a magyar zsidóság, de az egész magyar társadalom történelmének egyik legnagyobb tragédiája – hangsúlyozta Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára kedden az auschwitzi egykori náci német haláltáborban.

Latorcai Csaba az Élet menete nevű nemzetközi megemlékezésre érkezett az auschwitzi emlékhelyre. Az általa vezetett magyar küldöttség, ezen belül a magyarországi oktatási intézményekből érkező fiatalok délelőtt külön megemlékezést is tartottak az Auschwitz I. tábor 18-as számú épülete előtt, ahol a magyar áldozatoknak szentelt kiállítás látható.

Az idei auschwitzi megemlékezést akkor tartják, amikor a világ „újra békétlen arcát mutatja” – jelentette ki beszédében Latorcai. Hozzátette: „A közvetlen szomszédságunkban dúló ukrajnai háború mellett szemtanúi vagyunk annak is, hogy Nyugat-Európában egyre riasztóbb méreteket ölt az eltörlés kultúrájának nevében a vallási türelmetlenség”. Az utóbbi egyaránt fenyegeti a zsidó és a keresztény vallási felekezetekhez tartozókat – húzta alá.

A zsidó vallásszabadság gyakorlása korlátozásának példájaként említette a kóser rituális vágás szabályozását, valamint azt, hogy egyes nyugat-európai nagyvárosokban a zsidókat biztonsági okokra hivatkozva a kipa viselésének korlátozására szólítják fel.

A 21. század világában is jelen van az antiszemitizmus, amivel szemben csak közös erővel lehet fellépni – hangsúlyozta. Hozzátette: az antiszemita megnyilatkozások nem olyanok, amelyek „pusztán egy széder-esten való részvétellel helyrehozhatók volnának”, egy ilyen „szimbolikus részvétel nem mentesít senkit olyan felelősség alól, amelyet viselnie kell az antiszemita gondolkodása miatt” – utalt név nélkül vélhetőleg az egyik magyar ellenzéki párt elnökének részvételére a budapesti amerikai nagykövetségen tartott szédervacsorán.

Az államtitkár azon nyugat-európai eseményekre is emlékeztetett, amikor „megpróbálják nevetségessé tenni, illetve kifejezetten üldözik a keresztény értékekért kiállókat”. „Fel kell emelnünk hangunkat, amikor bárkit vallásában korlátoznak, vagy származása miatt kirekesztésben részesül” – húzta alá.

A holokausztot az államtitkár nemcsak a zsidóság, hanem az egész magyar társadalom történelme egyik legnagyobb tragédiájának nevezte. Hangsúlyozta: ébren kell tartanunk a holokauszt emlékét, hogy a jövő nemzedékei „a múlt ismeretében ne követhessék el ugyanazokat a szörnyűségeket, melyek egyszer már megtörténtek”.

Az Élet menete az 1988-ban kezdeményezett nemzetközi oktatási program része, idén a varsói gettófelkelés 80. évfordulójához, valamint Izrael Állam megalakulásának 75. évfordulójához is kötődik.

Az auschwitz-birkenaui táborkomplexumba deportáltak számát hozzávetőlegesen 1,3 millióra teszik, közülük 1,1 millió volt zsidó, de sok lengyel, roma és szovjet hadifogoly is volt köztük. A Magyarországról odahurcolt zsidók száma meghaladta a 430 ezret, ők alkották a zsidók legnépesebb csoportját. Közülük – az auschwitzi múzeum adatai szerint – 325-330 ezer embert azonnal érkezésük után gázkamrákban pusztítottak el, mintegy 25 ezren a későbbi szelekciók során vesztették életüket. A haláltáborban meggyilkolt, elpusztult emberek száma legalább 1,1 millió volt.

(mti)

2023, ápr, 18