Holokauszt emléknap: Hétfőn este megkezdődtek a megemlékezések Izraelben

Hétfőn este Izraelben hat túlélő jelenlétében megkezdődött a holokauszt emléknapja. Az ünnepségen Izrael elnöke nemzeti egységre szólított fel, miután három hónapja tömeges tüntetések zajlanak a kormány igazságszolgáltatás átalakítását célzó terve ellen.
“Idén az érzések durvák és a vállak görnyedtek, mintha csak a ránk nehezedő viszály súlyát hordoznák. Egy egyszerű imával fordulok Önökhöz, Izrael polgárai, egy egyszerű imával: hagyjuk meg ezeket a szent napokat, amelyek ma este kezdődnek és a függetlenség napján érnek véget, minden vita felettinek” – fogalmazott Isaac Herzog.

“A holokauszt legfőbb tanulsága az, hogy a gonosz erőit minél előbb meg kell fékeznünk. A zsidó államnak biztosítania kell, hogy képes legyen egyedül megvédeni magát bármilyen ellenséggel, bármilyen fenyegetéssel szemben” – mondta beszédében Benjamin Netanjahu miniszterelnök.

Az ünnepségen elhangzott Leonard Cohen “Who by Fire” című dalának héber változata, amely dal egy Jom Kippurkor énekelt héber imára utal, valamint Cohen 1973-ban, Izraelben szerzett tapasztalataira és a nemzet egységére.

(Fotó: gov.il)

2023, ápr, 18