Ma van a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja

Az Országgyűlés 2000. évi döntése értelmében 2001 óta minden évben megtartják április 16-án a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a magyar zsidóság gettóba zárása.

A megemlékezést kezdeményező Pokorni Zoltán, akkori oktatási miniszter a budapesti gettó felszabadításának 55. évfordulóján, 2000. január 18-án javasolta, hogy a középiskolákban minden évben április 16-án emlékezzenek meg a holokausztról.

Vasárnap délután 17 órakor kezdődik az idei Élet Menete. A holokauszt áldozataira emlékező séta a VIII. kerületi Koltói Anna térről indul és a VII. kerületi Bethlen Gábor téren ér véget.

Az idei séta a munkaszolgálatosoknak állít emléket, a menet körülbelül 1,5 kilométeres útvonala Budapest két munkaszolgálatos emlékműve között halad.

A megemlékezés vasárnap 17 órakor a Koltói Anna téren, a munkaszolgálatosok emlékművénél kezdődik. A téren felállított színpadon beszédet mond az idei menet díszvendége, Katharina von Schnurbein, az antiszemitizmus elleni harc és a zsidó élet támogatásának európai bizottsági koordinátora, valamint – mások mellett – Jakov Hadas-Handelsman, Izrael budapesti nagykövete és David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete.

A fellépők között lesz Csuja Imre, Koltai Róbert és Csonka András színművész, valamint Kirschner Péter gitárművész. A gyülekező idején a Hamsa zenekar játszik.

2023, ápr, 16