A Saul fiával emlékezik a holokauszt áldozataira a közmédia

Idén is kiemelten foglalkoznak a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjával a közszolgálati csatornák: április 16-án, vasárnap tematikus műsorokat adnak a tévé- és rádióadók. A Duna, az M5 és az M2 Petőfi TV filmekkel idézi fel a történelem tragikus fejezetét, köztük Nemes Jeles László Oscar-díjas alkotásával, a Saul fiával – adta hírül az MTVA.

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján, április 16-án Nemes Jeles László filmjét, a Saul fiát 21 órától tűzi műsorára a Duna. A filmrendező első, nagy sikert aratott nagyjátékfilmje több mint 60 nemzetközi díjat kapott a világ különböző filmfesztiváljain. 2015-ben négy elismerést is elhozott a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválról, majd megnyerte a Golden Globe-ot, a Bafta-díjat, és a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscar-díjat is. A sonderkommandósok átélt borzalmait bemutató film 1944-ben játszódik Auschwitz-Birkenauban. Főszereplője, Saul egyike a hamvasztókban dolgozóknak, aki a menekülés helyett egy másik lehetetlen utat választ a túlélésre: elhatározza, hogy életének innentől csak az adhat értelmet, ha méltó módon eltemetheti a fiát, akiről úgy hiszi, nem élte túl a tábor szörnyűségeit.

Az M1 aktuális csatornán élőben kapcsolják a főbb megemlékezéseket, és a hírműsorokban beszámolnak az emléknapról. A Kossuth Rádió Vasárnapi újság című reggeli műsorában a megemlékezést kezdeményező Pokorni Zoltán – korábbi oktatási miniszter – ad interjút, aki a budapesti zsidógettó felszabadításának 55. évfordulóján, 2000. január 18-án javasolta, hogy a középiskolákban minden évben április 16-án emlékezzenek meg a holokausztról. A 9:05-kor kezdődő Egyszer volt című műsorban a korszakot történelmileg elemezik szakértő vendégek, 15 órától a Nagyítás a kelet-magyarországi áldozatoknak állít emléket – az első vagonok innen indultak a haláltáborok felé. Az Irodalmi Újság 18:30-tól a Sorstalanság című mű írójáról, a Nobel- és Kossuth-díjas Kertész Imréről emlékezik meg.

Az M5 kulturális csatorna ugyancsak csatlakozik a tematikus műsorfolyamhoz. A Jób lázadása című filmet 21 órától adja, majd 22:45-től a gyermektranszportok történetéről szóló Viszlát, mama! Viszlát, papa! című filmet vetíti. Az M2 Petőfi TV vasárnap esti filmje az Apáim története lesz, amelyet a 21:15-kor kezdődő Filmklub alapoz meg.

2023, ápr, 14