Elfogadták a kormányfő felfüggesztését akadályozó törvényt Izraelben

Az izraeli parlament, a kneszet elfogadta a miniszterelnök hivatalviselésre alkalmatlannak ítélését, valamint felfüggesztését akadályozó törvényt – jelentette a helyi média csütörtök reggel.

Az izraeli jogrendszer átalakításának első törvényét a 120 tagú képviselőházban 61 honatya, az alaptörvény elfogadásához szükséges minimális többség támogatta. A törvény célja, hogy megvédje a hivatali felfüggesztéstől a miniszterelnököt.

A törvény szerint ezentúl csak abban az esetben függeszthetik fel a kormányfőt, ha ő maga bejelenti, hogy fizikai vagy szellemi okokból nem képes ellátni hivatalát. Emellett akkor is elvehetik tőle a kormányfői széket, ha a kormánytagok 75 százaléka felfüggesztését kéri, a kérelmet szavazásra bocsátják a kneszetben, és ott legalább 85 képviselő támogatja az indítványt.

A knesszet jogtanácsa engedélyezte a jelenlegi miniszterelnöknek, Benjamin Netanjahunak is a szavazást, nem akadályozta meg összeférhetetlenségre hivatkozva voksolását.
A kneszet plénumát rendhagyó módon összehívják csütörtökön, s a jövő hét minden napján, hogy még pészach előtt megszavaztassák a legfelsőbb bíróság összetételét megváltoztató törvényt.

Az ellenzék Izraelben csütörtökön tiltakozásul országszerte „nemzeti engedetlenségi napot” tart tömegtüntetésekkel, utak elzárásával. A jogrend átalakítása ellen csütörtökön Tel-Avivban felvonulást rendeznek a diákok, az IT szektor képviselői, tüntetnek a Likud képviselőinek otthonai előtt, s külön felvonulnak a nőmozgalmak is.

(mti)

2023, márc, 23