Elhunyt Hajim Topol, az örök Ráv Tevje

Nyolcvanhét éves korában Tel-Avivban elhunyt Hajim Topol (חיים טופול). A színészt a legtöbben a Hegedűs a háztetőnből ismerik, amiben a főszereplőt Tevjét játszotta.

Hajim Topol 1935. szeptember 9-én született Tel-Avivban. Iskolái befejezése után, 1953-ban belépett az izraeli hadseregbe, harcolt a Sínai-félszigeten, és játszott a sereg színpadain amatőr színészként. Később Efrájim Kishonnal saját kabarészínházat alapítottak Tel-Avivban.

Topol 1967 februárjától szerepelt a West End Hegedűs a háztetőn musicaljében, amely 2030 előadást ért meg. A világhírnevet Norman Jewison 1971-es filmváltozata hozta meg, ami hatalmas siker lett, a legjobb film és férfi főszereplő Golden Globe-díját nyerte el 1972-ben. Nyolc Oscar-díjra is jelölték, köztük a legjobb filmért és a legjobb színészi alakításért, végül három szobrot nyert operatőri munkáért, a hangért és a zenéért, Topol neve pedig összeforrt Tevje alakjával. Később a musical több színpadi felújításában is eljátszotta a tejesember szerepét, egyebek között 1983-ban Londonban vagy 1991-ben a Broadway-n. Utóbbiért Tony-díjra jelölték a színészt.

1980-ban Dr. Hans Zarkov szerepét játszotta a Flash Gordonban, amelynek címszereplőjét Sam J. Jones alakította és Max von Sydow játszotta a gonosztevő Ming császárt. A következő évben Topol feltűnt Roger Moore 007-es, James Bond: Szigorúan bizalmas című filmjében, ahol a görög csempészt, Columbót alakította. Majd egyik főszereplője volt az ABC nagyszabású minisorozatának, War and Remembrance-nak, amely Herman Wouk A háború szelei című könyvéből készült.

Leghíresebb és legemlékezetesebb szerepében:

2023, márc, 09