Titokzatos ősi kézlenyomatot találtak Jeruzsálemben

Mély, sziklákba vájt 10. századi szárazárkot és egy kőfalba vésett titokzatos kézlenyomatot tárt fel Jeruzsálem óvárosában az Izraeli Régiségügyi Hatóság.

Az egykor az ókori Jeruzsálem védelmi infrastruktúrájának részét képező vizesárkot a jelenlegi óváros falai mellett ásták ki a jelenleg zajló építkezések előtt.
“Az általában vízzel teli vizesárkok jól ismertek az európai erődítményekből és kastélyokból, de itt a vizesárok száraz volt, szélessége és mélysége olyan akadályt jelentett, ami lelassította a támadó hadseregeket” – mondta Zubair Adawi, az IAA ásatási igazgatója.

A vizesárok legalább 1000 éves múltra tekint vissza.
“Sokan nem tudják, hogy ez a forgalmas utca közvetlenül egy hatalmas árok, egy hatalmas sziklába vájt csatorna fölé épült, legalább 10 méter széles és 2-7 méter mély” – mondta Adawi.

Az IAA jeruzsálemi regionális igazgatója, Amit Re’em elmondta, hogy a történészek már korábban lejegyezték egy „hatalmas vizesárok” falait.

Elmondása szerint a most feltárt falak sokkal erősebbek voltak, mint a mai óvárosé.
„Jeruzsálem ősi erődítményei félelmetesek és összetettek voltak, falakkal és elemekkel, amelyek visszatartották a várost rohamozó nagy hadseregeket.” – mondta.

Az ásatások során két további széles erődfalat tártak fel a várárok és a város között, valamint titkos alagutakra bukkantak, amelyek egykor lehetővé tették a városvédők számára, hogy belépjenek a várárokba, meglepetésszerűen megtámadják az ellenséget, majd visszavonuljanak onnan. A várárok sziklafalában talált kéznyom azonban rejtély a régészek számára.

(Fotó: israel21c.org)

2023, febr, 06